Wall Street fondovi izgubili milijarde jer ih je nadmudrila ekipa s Reddita

Screenshot: Reddit

JOŠ prije koji tjedan GameStop je bio obična američka tvrtka, lanac trgovina videoigara za računala i konzole. Njegova poslovna situacija bila je loša, ali to je bilo očekivano - trgovine igara u sličnoj su poziciji kao videoteke prije deset ili dvadeset godina. 

Kao što se tada dogodilo s iznajmljivanjem filmova na kasetama i DVD-ovima, i danas sve manje ljudi kupuje videoigre u fizičkom formatu jer ih mogu jednostavno kupiti u digitalnom.

Pandemija i lockdown dodatno su pogodili njihovo poslovanje i prisilili ih na zatvaranje niza trgovina prošle godine. Gubici GameStopa učinili su ga atraktivnom metom za burzovne mešetare s Wall Streeta, koji kroz takozvani short-selling - skraćeno shorting - stječu profit tako što se klade na pad neke dionice (o tome nešto više kasnije).

Dionice GameStopa su, međutim, lagano porasle 11. siječnja, za 13%, kad je tvrtka  objavila da je dodala troje direktora u svoj upravni odbor, uključujući Ryana Cohena, suosnivača online trgovine Chewy, čije je iskustvo u digitalnom svijetu prijeko potrebno "posrnuloj trgovini na malo baziranoj na trgovačkim centrima", kako je GameStop u svom izvješću opisala investicijsko-konzultantska tvrtka Citron Research.

Wall Street se kladio na propast GameStopa

A onda se dogodilo nešto vrlo, vrlo neobično. 

Cijena dionica GameStopa samo je nastavila rasti: za 57% idući dan, pa za 27% dan kasnije, pa opet za 51% u jednom danu idućeg tjedna. Rast je na kraju postao eksponencijalan. Brzo je postalo jasno da ovaj rast nema veze s poslovanjem i poslovnim izgledima tvrtke. 

Screenshot: Google

Dionice GameStopa skočile su, naime, uslijed kampanje svojevrsne vojske malih investitora, okupljenih na društvenoj mreži-forumu Reddit, odnosno njegovom subredditu (podforumu) WallStreetBets. Tamo je započeta svojevrsna gerilsko-burzovna akcija, motivirana s jedne strane željom za brzim profitom, a s druge strane za nanošenjem gubitaka beskrupuloznim mešetarima s Wall Streeta. 

Ekipa s Reddita krenula u spas GameStopa masovno kupujući njegove dionice

Ovaj subreddit, naime, prati trendove na burzama i preporučuje čitateljima opcije za kupovinu dionica. A kad su shvatili da su investicijski fondovi i drugi veliki igrači s Wall Streeta uložili u shorting GameStopa u ukupnom iznosu većem od 100% njegovih dionica, vidjeli su u tome rizičnu, ali izvanrednu priliku. 

Sada, za one koji ne znaju, treba objasniti kako točno funkcionira shorting. Investitori koji vjeruju da će neka dionica početi ili nastaviti gubiti na vrijednosti mogu se kladiti na njen pad tako da je "posude" od brokera, uz obavezu da će mu je u nekom zadanom roku vratiti, uz proviziju. No čim je dobiju od brokera, prodaju je na burzi po njenoj aktualnoj cijeni.

Zatim, kad dođe vrijeme da je vrate, ponovo je kupe na burzi kako bi mogli ispuniti svoju obavezu i vratiti je. Ako je dionica, primjerice, vrijedila 10 $ kad je ulagač proda, a zatim pala na 5 $ u trenutku kad je mora opet kupiti i vratiti, to znači da je ulagač ostvario profit od 5 $ na toj dionici - minus provizija brokeru koja obično raste s vremenom, poput kamata.

To, naravno, sa sobom nosi rizik. Ako dionica, nasuprot predviđanju ulagača, u međuvremenu poraste na 15 $, on će ustvari izgubiti 5 $. A ako dionica nastavi rasti, short-selleri je se moraju riješiti, odnosno ponovo je kupiti i vratiti vlasniku što prije kako bi im gubitak bio što manji. 

Vukovi s Wall Streeta upali u zamku

No short-selleri su tu upali u zamku koju im je ekipa s Reddita, masovno kupujući i zadržavajući dionice GameStopa pomoću aplikacija kao što je Robinhood, postavila. Dionica je zbog masovne kupnje počela naglo rasti. A budući da su špekulanti s Wall Streeta kolektivno posudili više od 100% dionica GameStocka, a reditovci koji su ih sada kupili ne namjeravaju ih prodati, dionica GameStopa odjednom je postala tražena i teško dostupna roba na burzama. A to je, naravno, u skladu s elementarnim zakonom ponude i potražnje, dovelo do još eksplozivnijeg rasta ove dionice. 

Drugim riječima, pokušaji špekulanata - koji su htjeli profitirati na makinacijama koje bi uništile tvrtku - da se riješe dionica koje su im postale izvor gubitaka, samo su doveli do još većeg rasta dionica i još većih gubitaka za njih. A dok je profit kroz shorting ograničen, budući da vrijednost dionice ne može pasti ispod nule, gubitak u slučaju rasta dionice teoretski je neograničen.

Dionice GameStopa skočile su za 135% samo u srijedu, na oko 347 dolara. Na toj razini zadržale su se i danas. No prošlog travnja vrijedile su samo 3 dolara. Cijena dionica GameStopa skočila je za vrtoglavih 1700% od prosinca do danas, javlja New York Times. U samo nekoliko dana vrijednost tvrtke skočila je s 2 milijarde $ na 24 milijarde $. Samo od utorka do srijede narasla je za još 10 milijardi $. 

Investicijski fond skoro bankrotirao?

Tako je jedna akcija - ili bolje rečeno meme koji je nastao na Redditu - postala epska borba između Davida i Golijata, odnosno vukova s Wall Streeta. A David s Reddita, bar zasad, u toj borbi uvjerljivo pobjeđuje. 

S obzirom na to da je oko 71 milijun dionica GameStopa shortan, ukupni gubitak short-sellera u odnosu na vrijednost dionice prije godinu dana je nevjerojatnih 6.12 milijardi $, od čega su samo u srijedu izgubili ukupno 2.79 milijardi $, piše Guardian.

Štoviše, jedan od najjačih investicijskih fondova u SAD-u, Melvin Capital Management, imao je tolike gubitke da su na internetu počele kružiti glasine o njegovom bankrotu. Menadžer Melvina Gabe Plotkin porekao je te glasine u intervjuu za CNBC, ali potvrdio je da je fond morao podnijeti goleme gubitke kako bi se riješio dionica GameStopa. 

Melvin je izgubio ukupno 12.5 milijardi dolara kroz shortanje dionica raznih tvrtki koje je loše završilo, uključujući dionice GameStopa. Citadel LLC objavio je u utorak da će uložiti dodatne 2 milijarde dolara kako bi spasio Melvin, dok je Point72 Management najavio ulaganje 750 milijuna dolara u ovaj investicijski fond. 

I direktor Citron Researcha, Andrew Left, koji je prije nekoliko mjeseci i preporučio shorting GameStopa, priznao je u srijedu da se morao riješiti dionica GameStopa uz gubitak od 100%. 

Dodatni zamah ovoj gerilskoj akciji dao je i osnivač i suvlasnik Tesle i Space X-a Elon Musk, kad je u utorak na Twitteru objavio link na spomenuti subreddit uz komentar od jedne riječi: "Gamestonk!!" Stonk je inače sleng-izraz za dionice (stock), a tviteraši su očito shvatili njegov poziv na kupnju dionica jer je rast GameStopa taj dan ušao u još veću brzinu.

"Aktivno motrimo čavrljanje na društvenim mrežama i zaustavit ćemo dionice ako povežemo to čavrljanje s neobičnim aktivnostima s dionicama", izjavila je direktorica burze NASDAQ Adena Friedman u intervjuu za američki CNBC. Štoviše, zatražila je od financijskih regulatora da interveniraju i zaustave ovu vrstu "manipulacije" amatera-investitora. Burza New York Stock Exchange (NYSE) je prekinula trgovanje dionicama GameStopa čak devet puta u ponedjeljak.

"Slomili smo ga. Slomili smo GME (kratica za dionice GameStopa na burzama) odmah na otvaraju (burze)", likovao je jedan korisnik Reddita zbog prekida trgovanja dionicom.

"Doslovno smo moćniji od velikih firmi, trenutno", komentirao je oduševljeno drugi.

No za reditovce i one koji podržavaju njihovu akciju žalbe financijaša beskrajno su ironične. Amateri-ulagači okupljeni na Redditu pobijedili su velike igrače s Wall Streeta upravo u njihovoj igri, smatraju mnogi. Upravo je nedostatak regulacija neodgovornih i visoko rizičnih financijskih špekulacija faktor koji je i doveo do velikog financijskog kraha 2007. i 2008. A sada špekulanti koji ostvaruju nevjerojatnu zaradu traže regulacije za novu konkurenciju koju smatraju nelojalnom, iako i ona igra po njihovim pravilima, uvjetno rečeno. 

"Kao Occupy Wall Street, ali na njihovom terenu"

"Ovo je kao pokret Occupy Wall Street, ali na njihovom terenu i sa stvarnim financijskim posljedicama", opisao je ovu borbu komentator i investitor u kriptovalute William LeGate na Twitteru.

Čak se i Bijela kuća uključila u dramu, priopćivši da "motri" nevjerojatni skok cijene dionica GameStopa, ali i drugih tvrtki za koje je na društvenim mrežama pokrenuta kampanja kupovanja dionica od malih investitora. I Komisija za vrijednosnice i burzu SAD-a (SEC) priopćila je da je "svjesna i da aktivno motri kontinuiranu nestabilnost na tržištu kapitala i dionica". Ipak, ova kampanja ima sve više istaknutih pobornika.

"Dramatični rast cijena dionica GameStopa povlači za mene pitanje ima li ikakve društvene vrijednosti u shortingu dionica? Nisam siguran da ima. U tom slučaju, moja inicijalna reakcija je da je sjajno što su korisnici Reddita i drugi napakostili investicijskim fondovima. Slažete li se?", komentirao je demokratski kongresnik Ted Lieu na Twitteru.

 Pomalo nevjerojatno, neki špekulanti s Wall Streeta i dalje ulažu u shorting GameStopa, uvjereni da će se prenapuhana cijena dionica uskoro strmoglaviti i da će tako dobro zaraditi. No u međuvremenu, tri najveća dioničara GameStopa zaradili su ukupno više od 2 milijarde dolara, javlja Guardian. A da  ironija bude potpun, i neki veliki igrači s Wall Streeta profitirali su u ovoj kampanji protiv Wall Streeta. Investicijski fond BlackRock imao je u prosincu preko 9 milijuna dionica GameStopa. Ako ih se u međuvremenu nije riješio, te dionice sad vrijede više od 3 milijarde $.

Kupovina dionica GameStopa blokirana na Robinhoodu

Ipak, čini se da bi saga s GameStopom ubrzo mogla biti okončana. Već spomenuta aplikacija za trgovanje dionicama Robinhood danas je blokirala daljnju kupovinu dionica GameStopa, ali i drugih dionica čiju se masovna kupnja počela u međuvremenu organizirati na Redditu: AMC-a, Blackberryja i Nokije, među ostalima. Robinhood je ovu zabranu objasnio "nedavnom nestabilnošću" i "nesigurnošću" na burzama, ali njihov je potez već izazvao ogorčene reakcije.

"Ovo je više nego apsurdno. Kongresni odbor za financijske usluge treba održati saslušanje o ovoj tržišnoj manipulaciji Robinhooda. Oni blokiraju mogućnost trgovanja kako bi zaštitili fondove s Wall Streeta, kradući milijune dolara od svojih korisnika kako bi zaštititli ljude koji su koristili tržište dionica kao kasino desetljećima", komentirala je tako demokratska kongresnica Rashida Tlaib. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.