Vučinović: Podrškom HGI-ju Hrvati bi u Crnoj Gori imali svojeg zastupnika u parlamentu

Foto: FAH

PREDSJEDNICA Hrvatske građanske inicijative (HGI) Marija Vučinović očekuje da će parlamentarni izbori, što će se  sredinom listopada održati u Crnoj Gori, donijeti hrvatskoj manjini vlastitog zastupnika u parlamentu, rekla je u nedjelju za Hrvatski radio i Glas Hrvata.

„Smatramo da će podrškom Hrvatskoj građanskoj inicijativi na predstojećim izborima, koji će se održati 16. listopada, Hrvati u Crnoj Gori imati svog predstavnika u parlamentu, najvišem zakonodavnom domu“, rekla je Marija Vučinović.

Putem zastupnika hrvatske zajednice u parlamentu bi se na najbolji način artikulirali i rješavali problemi Hrvata, ocijenila je.

"Sad je već izvjesno da će budući kandidat HGI za predstavnika u parlamentu biti iz Boke Kotorske, koji će na kvalitetan način zastupati kako interese Hrvata na primorju tako i u cijeloj Crnoj Gori", rekla je Vučinović.

Podsjetila je da su ovo "drugi parlamentarni izbori na kojima HGI izlazi samostalno", rekla je.

O programskom zaokretu

Odgovarajući na pitanje u čemu se sastoji najavljeni programski zaokret, Vučinović je kazala da će HGI, osim što će se i dalje nuditi konkretna rješenja za probleme hrvatske zajednice u Boki, usmjeriti svoje političko djelovanje i prema Hrvatima u drugim gradovima Crne Gore.

Na pitanje o tome koliko je izvjesno da će u okviru crnogorskog obrazovnog sustava organizirati  nastava na hrvatskom jeziku, Vučinović je kazala da takvu nastavu trenutno pohađa 45 do 50 učenika.

"Ono što valja istaknuti  jest da dopunsku nastavu na hrvatskom jeziku pohađa i značajan broj djece drugih nacionalnosti. U budućnosti, moramo raditi na tome da što veći broj djece pohađa nastavu, kako bi ovaj vid nastave bio održiv, a samim tim i postao dio redovne nastave crnogorskog obrazovnog sistema", zaključila je Vučinović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.