Vučić zahvalio Scholzu: Donio je novu energiju u pogledu zajedničke budućnosti

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Olafu Scholzu na posjetu Beogradu dodajući da je njemački kancelar donio novu energiju u pogledu zajedničke europske budućnosti Zapadnog Balkana.

"Zahvalio sam njemačkom kancelaru na posjetu i na tome što smo mogli otvoreno razgovarati o svim važnim pitanjima o kojima nemamo uvijek isti stav", naveo je Vučić na Instagram profilu Buducnostsrbijeav.

Dodao je kako je Scholz donio novu energiju u smislu zajedničke europske budućnosti i da je to izvanredna poruka za sve na Zapadnom Balkanu.

Tražio da se Srbija pridruži sankcijama

Njemački kancelar izjavio je jučer u Beogradu kako Berlin očekuje da se sve zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji pridruže sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz je kategorički i jasno tražio da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije, potvrdio je i srpski  predsjednik Aleksandar Vučić poslije razgovora sa šefom njemačke vlade.

"Scholz je decidirano, jasno i oštro tražio da se priključimo sankcijama protiv Ruske Federacije i da podržimo europske restriktivne mjere protiv Rusije" prenio je Vučić njegovu poruku.

Njemački kancelar nije izravno ponovio to stajalište, ali je naglasio kako je važno da "svi rade na tome da se što veći broj zemalja priključi sankcijama i na pomoći Ukrajini kako bi mogla sama odrediti svoju budućnost i braniti svoj integritet i teritorijalnu cjelovitost".

"Svi moraju znati da sadašnji paket sankcija neće tek tako nestati jer su one uvjet da Rusija prihvati da neće moći diktirati, nego pregovarati o miru s Ukrajinom i dogovoriti sporazum o zaštiti ukrajinskog integriteta. Rekli smo da to očekujemo i od zemalja koje se žele pridružiti EU", naglasio je Scholz jučer.

Na pitanje Süddeutsche Zeitunga znači li to da se sankcije uvedu "odmah" ili s vremenom, njemački kancelar je odgovorio kako je na zapadnobalkanskoj turneji kako bi "omogućio pristupanje" zemalja regije Uniji.

"Jasno je i očito da sve zemlje koji žele biti članice trebaju poduzeti sve u režimu sankcija", rekao je Scholz, koji je danas bio na Kosovu, a sutra će u Sjevernu Makedoniju i u Bugarsku, koja je blokira u pristupu EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.