VRDOLJAKOV MANDAT Što će se događati ako zaista podnese ostavku na političke dužnosti?

Foto: Robert Anić/PIXSELL

ZASTUPNIČKI mandat u Saboru Republike Hrvatske je neotuđiv. U slučaju Ivana Vrodljaka, taj mandat pripada njemu bez obzira što učinio. Sva nagađanja o tome što će biti s Vrdoljakovim mandatom ostat će samo nagađanja dok Vrdoljak ne podnese ostavku. Ako je podnese.

U slučaju da Vrdoljak zaista odluči otići sa svim političkih funkcija, pa i iz Sabora, što treba učiniti?

Ponajprije, Vrdoljak zaista treba podnijeti ostavku. Podnosi je, u pisanom obliku, predsjedniku Sabora. Predsjednik potom njegovu ostavku prosljeđuje Mandatno-imunitetnom povjerenstvu. Kako bi se u ovom slučaju radilo o ostavci na vlastiti zahtjev, MIP je nema razloga odbiti. Nakon što MIP primi na znanje ostavku zastupnika Vrdoljaka, izviješće ide na plenarnu sjednicu. Kada se po odredbama zakona i saborskog Poslovnika ispune uvjeti za prestanak zastupničkog mandata, u ovom slučaju, ako Vrdoljak podnese ostavku, zastupnički mandat prestaje na dan kada je odluku o prestanku mandata donio Sabor.

Nakon toga, Klub zastupnika HNS-a predlaže zamjenu za njega. Iz Sabora naglašavaju kako ta osoba neće naslijediti sve Vrdoljakove dužnosti, odnosno, bit će samo zastupnik, ne i potpredsjednik Sabora.

Različite mogućnosti

Druga mogućnost je da Vrodljak mandat stavi u mirovanje. I u tom slučaju, trebao bi obavijestiti predsjednika Sabora, a on MIP. Procedura je ista. MIP će primiti na znanje informaciju koju je dobilo, a izviješće potom ide na plenarnu sjednicu.

Moglo bi se dogoditi i da Vrdoljak ostane zastupnik u Saboru, ali ne bude potpredsjednik Sabora. U tom slučaju, njegovu smjenu s dužnosti potpredsjednika Sabora trebali bi tražiti klubovi zastupnika ili minimalno 40 zastupnika.

Najčistija varijanta bila bi ona koju je Vrodoljak i sam najavio. Ostavka na sve političke funkcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.