Vrijeme za alarm: Europske banke od početka godine izgubile trećinu tržišne vrijednosti

"SITUACIJA je danas za banke dramatičnija nego 2008. godine, a dužnička kriza u eurozoni ograničavat će njihove zarade godinama, što bi moglo izazvati propast manjih banaka", jučer su upozorili bankari na frankfurtskoj konferenciji "Banke u tranziciji".

"Očekivanja za financijski sektor općenito vrlo su ograničena, a najviše brine dužnička kriza u eurozoni. Mnoge europske banke mogle bi se naći u velikim problemima, ako će morati prihvatiti "rezanje" tržišne vrijednosti njihovih cjelokupnih portfelja državnih obveznica, umjesto otpisa samo 21 posto duga Grčkoj. Mnoge neće ni preživjeti", upozorio je izvršni direktor Deutsche banke Ackermann.

Njegova banka jedna je od onih koje su jučer na europskim burzama doživjele veliki pad. Tako je cijena dionica Deutsche Banka pala devet posto, švicarske Credit Suisse osam, a Royal Bank of Scotland čak 12 posto. Naravno, nije prvi ut da se to dogodilo, pa se računa da su europske banke od očetka godine izgubile trećinu tržišne vrijednosti.

"Situacija je danas teža, jer su vlade 2008. godine još uvijek mogle podržati banke. Danas više ne mogu računati na tu podršku, Ne zna nijednu banku koja bi u ovim okolnostima mogla izdati obveznice na sedam ili osam godina", kazao je Ulrich Schroeder iz KFW-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.