Vrhovni sud: Cviku 8 godina zatvora i novo suđenje za pranje novca

VRHOVNI SUD pravomoćno je osudio Jakšu Cvitanovića Cvika na osam godina zatvora zbog dilanja heroina i ustrojavanja zločinačke organizacije na Korčuli.

Ukinuta je, međutim, presuda koja se odnosi na pranje novca zarađenog dilanjem. Nije dovoljno utvrđeno činjenično stanje, zaključili su suci Vrhovnog suda pa će taj dio optužnice morati ponovno na raspravu. Nije im sporno da je Cvik dilanjem zaradio 5,7 milijuna kuna, ali drže da nije dokazano da je prikrivao stvarni izvor novca.

Cvik glavna figura

Za pranje novca sudit će ponovno i Cvikovom bratu Mirjanu, koji je osuđen pravomoćno na tri i pol godine za dilanje. Jakši Cvitanoviću će ponovno suditi i za sprječavanje dokazivanja, odnosno, prijetnje svjedocima.

Cviku su povisili presudu za dilanje s pet na sedam godina jer smatraju da je bio glavna figura  ustrojene dilerske organizacije te glavni distributer heroina na Korčuli. Držao je sve konce u rukama, plijenio autoritetom i organizacijskim sposobnostima...

Novo suđenje za braću Cvitanović i još sedam optuženika

Potvrđena je presuda dijelu preostalih optuženika, onima koji su se nalazili u vrhu optužnice i za koje se smatra da spadaju u uži krug Cvikovih suradnika. Riječ je o ljudima koji su uglavnom već bili na udaru zakona zbog problema s drogom.

No, za sedam optuženika iz "donjeg doma" presuda je ukinuta te će im se ponovno suditi. Nije bilo dovoljno to što ih je teretila isključivo Želita Tomić pa Vrhovni sud smatra da treba bolje utvrditi činjenično stanje.

Ne čudi, jer je Želita izmislila dvije otmice te se teško može smatrati vjerodostojnom svjedokinjom. Za Cvika i ostatak osuđene ekipe to ipak nije bilo dovoljno, jer su ih teretili još neki svjedoci.

Birimiša posebno

U izdvojenom postupku sudi se dubrovačkoj odvjetnici Ani Birimiši, koja se prije dvije zime teško razboljela pa je sudac Zoran Matulović odlučio razdvojiti postupak kako bi se suđenje Cvikovoj zločinačkog organizaciji brže okončalo. Birimiši se još uvijek sudi isključivo zbog toga što sud ne može do Želite Tomić, koja treba dati iskaz. Nestala je, kao da je u zemlju propala.

Cvik pobjegao i policiji

Postupak protiv Cvika i ekipe krenuo je krajem 2006. godine nakon intervjua Želite Tomić s novinarom Goranom Cvjetinovićem u Jutarnjem listu. Stvari su se bespovratno zakotrljale koji mjesec ranije istupom Ruže Tomašić i Cvikovim bijegom nakon sukoba u Veloj Luci. Pobjegao je i policiji pred Korčulom te se uspješno skrivao sve do početka 2007. godine kada je uhićen u Splitu.

Presudu je sudac Matulović objavio u svibnju 2010. godine. Sjednica Vrhovnog suda na kojoj je odlučeno o Cvikovoj sudbini održana je prije mjesec dana. Uskok je isprva sumnjičio i Želitu Tomić te njezinu sestru, no zahvaljujući kooperativnosti umjesto osumnjičenica postale su svjedokinje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.