KOLAPS ZDRAVSTVA

Vozila hitne se raspadaju po cesti, a vlada svaka dva mjeseca kupuje nove aute

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

SVAKA dva mjeseca vlada kupuje nove automobile za potrebe ministarstava, a istovremeno zavodi za hitnu medicinu imaju vozila hitne pomoći stara i do 27 godina, koja im se kvare tijekom prijevoza hitnih pacijenata.

U posljednjih sedam mjeseci vlada je već četiri puta nabavljala nova vozila, ukupno 1772 nova vozila. U srpnju su objavili da nabavljaju 1000 novih vozila koja su stajala 220 milijuna kuna plus PDV, u rujnu je objavljeno da kupuju 289 vozila za 14 ministarstava, što je stajalo 40,34 milijuna kuna, u studenom je izašla vijest o nabavi 393 nova automobila za 117 milijuna kuna, dok je u siječnju stigla vijest o nabavi 90 vozila za potrebe predsjedanja Vijećem EU-a 2020. za 4,2 milijuna kuna.

Za to vrijeme hitne pacijente prevoze vozila hitne pomoći koja se kvare tijekom intervencija pa pacijenti moraju čekati da po njih stigne zamjensko vozilo.

Index je poslao upite na adrese svih zavoda za hitnu, a u Hrvatskoj ih ima 21. Odgovori su nam stigli od 15 zavoda, a iz njih proizlazi da se kod polovice događaju kvarovi na vozilima.

Najstarije vozilo hitne staro 27 godina

Najstarije vozilo hitne je staro 27 godina i u vlasništvu je Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, koja ima 16 vozila za hitni medicinski prijevoz čija je prosječna starost 8,69 godina. Vozni park se u pravilu obnavlja tempom jednog do dva vozila godišnje. Navode nam kako se vozila redovito održavaju tijekom svake godine i do sada im se, tvrde, nije dogodilo kvar na vozilima tijekom intervencije na terenu.

Međutim, neki ostali zavodi za hitnu nam priznaju da su im se događali kvarovi na vozilima tijekom intervencija.

Kvarovi na vozilima hitne usred intervencija

Iz Zavoda za hitnu Brodsko-posavske županije priznali su nam da im se događalo da im se vozilo pokvari dok su na intervenciji te da ga odmah zamjene drugim, ispravnim vozilom iz pričuve. Imaju ukupno 13 vozila od kojih dva trenutno nisu u voznom stanju, a najstarije vozilo ima 10 godina i služi kao pričuva.

Prosječna starost vozila je 6,4 godine, a potrebna su im dva nova vozila, koja planiraju nabaviti ove godine.

U Zavodu za hitnu Istarske županije Indexu su odgovorili da im se nekoliko puta prije dvije godine dogodio kvar na vozilu hitne tijekom intervencije te da su odmah poslali zamjensko vozilo.

"U međuvremenu smo nabavili nešto novih vozila tako da trenutno tih problema više nemamo. Ipak vozni park u prosjeku je star, a do tada servisiramo i popravljamo ovo što imamo, no postoji potreba za obnovom voznog parka. Zadnje 3 godine nabavljeno je 6 novih vozila, ove godine planirana je nabava još 4 vozila, a preko EU projekta koji je u tijeku još jedno vozilo. Dakle ukupno 5 novih vozila", odgovorio nam je ravnatelj Zavoda za hitnu Istarske županije Srđan Jerković.

Navodi kako bi trebalo zamijeniti sva vozila koja su prošla preko 250.000 kilometara i koja su starija od pet godina. Inače, njihov zavod ima 27 vozila od kojih ih je sedam prešlo preko 250.000 kilometara, a najstarije vozilo je iz 2003. godine i prešlo je 358.884 kilometara.

Jedno vozilo hitne u Zadarskoj županiji prešlo 473.427 kilometara

I u Zavodu za hitnu Zadarske županije rekli su nam da su u nekoliko navrata imali slučaj da im se vozilo pokvarilo.

"Uglavnom zbog prometne nezgode, ali uvijek imamo rezervno vozilo i 24 sata organiziranu vučnu službu, a pacijenta bi preuzela najbliža ekipa. Svake godine se raspisuje natječaj za nova vozila, u 2018.godini su nabavljena 3 nova koja su raspoređena u najudaljenije Ispostave (Benkovac, Pag, Posedarje), a u financijskom planu za 2019. je predviđena nabavka za još dva vozila HMP", odgovorili su Indexu u Zavodu za hitnu Zadarske županije.

Ukupno imaju 32 vozila hitne, od kojih su dva vozila stara 17 godina, a jedno od njih je prešlo 473.427 kilometara.

Kvarovi se događaju i kod vozila Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, koji ima ukupno 14 vozila hitne medicinske pomoći od koji se sedam vozila koriste svakodnevno u organizaciji izvanbolničke hitne medicinske pomoći, a ostalih sedam se koriste kao zamjenska, za slučajeve kad se pojavi potreba da se vozila za redovnu uporabu moraju registrirati, obaviti tehnički pregled kvar vozila i sl.

"Tijekom intervencija su se događale izvanredne okolnosti (nalet divljači i domaćih životinja na cesti, manji kvarovi na vozilu, prometna nesreća i sl.) gdje je vozilo hitne imalo određenih tehničkih poteškoća, međutim iste situacije su se rješavale u najkraćem mogućem roku bez većih poteškoća za hitno zbrinjavanje pacijenta, budući da naš Zavod ima na raspolaganju i zamjenska vozila", rekao je za Index ravnatelj Zavoda Mato Matić.

Prosjek starosti svih 14 vozila hitne medicinske pomoći je pet godina. Kako bi vozila hitne bila što kvalitetnija i sigurna za uporabu, ista vozila se, kaže nam, redovno servisiraju i održavaju čime se izbjegavaju kvarovi i produljuje vijek trajanja i kvaliteta vozila. U 2019. je predviđena nabava jednog novog vozila.

Koprivničko-križevačka županija: Naslijedili stari vozni park od Doma zdravlja

Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije raspolaže s 26 vozila hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza, gdje je vozni park sanitetskog prijevoza preuzeo početkom 2017. godine od županijskog Doma zdravlja te u roku dvije godine obnovio više od pola istoga.

"Dogodio nam se kvar u sanitetskom prijevozu prilikom prijevoza pacijenata zbog naslijeđenog starog voznog parka. No svake godine obnavljamo vozni park, a samo prošle godine je uloženo 2.300.000 kuna u obnovu voznog parka", rekla je Indexu Mirjana Hanžeković, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.

S obzirom na to da su prošle godine za sanitetski prijevoz nabavljena dva vozila, a ove godine osam vozila, Koprivničko-križevačka županija je zajedno sa Zavodom za hitnu medicinu u kratko vrijeme, kaže, riješila problem starog voznog parka s kojim se suočava većina Zavoda za hitnu (koji pod svojom ingerencijom imaju sanitetski prijevoz) odnosno Domova zdravlja te tako osigurala pacijentima sigurniji, ugodniji i brži dolazak na mjesto liječenja.

Najstarije vozilo hitne staro je tri godine (Zavod ima potpuno novi vozni park hitne medicinske službe te se i ove godine kreće s obnovom, pa e tako planira nabava jednog vozila hitne medicinske službe u vrijednosti 600.000 kuna), a najstarije vozilo u Zavodu je u sanitetskom prijevozu iz 2011. godine što će, navode, obnoviti ove godine te će imati u potpunosti novi vozni park u sanitetskom prijevozu, što je u hitnoj medicinskoj službi, tvrdi ravnateljica, već slučaj.

Sisačko-moslavačka županija: Kvar na vozilu sanitetskog prijevoza prilikom intervencije

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije Tomislav Fabijanić Indexu je rekao da imaju 41 vozilo, od toga 13 za hitne intervencije i 28 za sanitetski prijevoz.

"Kod hitnih intervencija nikad se nije dogodio kvar na vozilu, a kod sanitetskog prijevoza je. Postoji hitna potreba za obnovom voznog parka, trebali bismo pet novih vozila za hitne intervencije, a 10 za sanitetski prijevoz", rekao je Fabijanić za Index.

Najstarije vozilo za hitne intervencije staro im je sedam godina, a za sanitetski prijevoz 15.

Ostali Zavodi za hitnu medicinu navode kako im se nikad nije dogodio kvar na vozilu tijekom intervencija.

Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije ima 14 vozila, a prosječna starost im je tri godine.

"Tijekom intervencije nam se nije dogodio kvar, što ne znači da se isti ne može dogoditi, no redovito obnavljamo vozni park i u tijeku je javna nabava dva nova vozila nakon čega će vozni park Zavoda biti još mlađi", rekao je Indexu Stjepan Matoš, v.d. ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije ima 12 specijalnih vozila hitne pomoći. Najstarije vozilo je iz 2008. godine, a u prosjeku je vozni park Zavoda star 4,07 godina i kažu kako se nikad nije dogodio kvar na vozilu tijekom intervencija na terenu. Svake godine novcem iz županijskog proračuna obnavljaju vozni park nabavom jednog specijalnog vozila.

U Primozju preuzeli dotrajali vozni park i u pet godina ga potpuno obnovili

Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije započeo je službeno s radom kao jedinstvena županijska ustanova od 1. studenog 2011. godine i tad su, kažu, od Doma zdravlja PGŽ preuzeli jako dotrajali vozni park.

No od 2012. do 2017. godine uspjeli su, kažu, u potpunosti obnoviti kompletan vozni park, tako da sad više nemaju nijedno vozilo koje je prije osnivanja Zavoda koristio Dom zdravlja PGŽ.

Zavod trenutno ima 46 vozila za hitnu medicinu raspoređenih u 10 ispostava diljem županije, pri čemu svaka ispostava ima i po jedno rezervno vozilo. Prosječna trenutna starost voznog parka je četiri godine, a imaju i jedno vozilo koje je 2012. godište i ono je najstarije.

"Svaki naš vozač prije početka rada u smjeni provjeri ispravnost vozila, pa ako bilo što ne štima preuzima se rezervno vozilo koje svaka naša ispostava ima na svom području, a eventualni kvar se odmah dojavljuje tehničkoj službi u Rijeci. Naravno da postoji trajna potreba za obnavljanjem voznog parka, kao i što se obnavlja i sva medicinska oprema. U 2019. je planirana nabava dva nova vozila za hitnu medicinu", rekao je za Index Davor Vukobrat, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

U Varaždinskoj županiji svake godine kupuju po jedno ili dva nova vozila

Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije ima devet vozila hitne prosječne starosti tri godine i 34 vozila u sanitetskom prijevozu, prosječne starosti nešto preko šest godina.

"Za sada nismo imali kvarova u vrijeme vožnji i intervencija. Svaki vozni park uvijek može biti noviji, ali naš je jedan od najmlađih u zemlji", rekao nam je ravnatelj Zavoda Mladen Smoljanec.

Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije raspolaže s 20 vozila, na dva tima imaju jedno vozilo. Prosječna starost voznog parka je četiri godine i 11 mjeseci, a svake godine kupuju po jedno ili dva nova vozila.

Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije ima 15 vozila hitne medicinske službe. Najstarije vozilo je iz studenog 2011., a starost vozila je u prosjeku četiri godine.

"Prošle godine su nabavljena dva vozila hitne, godinu dana prije tri, a ove godine se planira nabava dva vozila", rekao nam je ravnatelj Zavoda Krešimir Božić.

Najbolja situacija je u Osječko-baranjskoj županiji

Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije ima 20 vozila hitne medicine, a najstarije im je vozilo staro svega godinu dana, dok je najstarije vozilo sanitetskog prijevoza staro 3,5 godina. Navode da svake godine obnavljaju vozni park.

Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije ima ukupno 31 vozilo, prosječne starosti oko 6 godina.

"Samo tijekom prošle, 2018. godine, naš vozni park je obnovljen sa sedam novih vozila za što je Virovitičko-podravska županija, kao naš osnivač, izdvojila 2.370.808,75 kuna. Najstarije vozilo je iz 2004. godine (koje se ne vozi i služi kao rezerva). Tijekom hitnih intervencija nismo imali kvara na vozilu, jer su vozila redovno servisirana. U godinama koje slijede i dalje će se ulagati u vozni park Zavoda za hitnu medicinu", rekla je Indexu Lahorka Weiss, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.