Vođe džihadista javno se prepucavaju, al-Kaida: ISIS i Iran šire laži o nama, nismo američki agenti

Foto: Twitter/ Middle East Eye

VOĐA terorističke organizacije al-Kaida, Ayman al-Zavahiri obratio se javnosti putem video-snimke objavljene u četvrtak, u kojoj je optužio vođu Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija da "laže" i "kleveće" al-Kaidu.

U videu naslovljenom "Naša poruka našoj naciji: Mi klečimo samo pred Bogom" koju je objavilo medijsko krilo al-Kaide, al-Zavahiri je izjavio: "Vodi se kampanja ocrnjivanja, zastrašivanja i huškanja. Nažalost, među onima koji je provode su lažljivi sljedbenici Ibrahima al-Badrija (drugo ime Abu Bakr al-Bagdadija)"

Kako prenosi Daily Mail, Al-Zavahiri se požalio da al-Bagdadi širi laži prema kojima se al-Kaida protivi borbi protiv muslimanskih šiita i zagovara suradnju s kršćanima. "Lažljivci ustraju u ovoj laži, do te mjere da tvrde da mi ne osuđujemo šiite", rekao je.

Al-Zavahiri poziva ISIS da prekine napade na civile

Negirao je da je ikad rekao kako kršćani mogu biti partneri u upravljanju planiranim islamskim kalifatom: "Ono što sam rekao jest da mogu partneri u zemlji, u poljoprivredi, trgovini i novčarskim poslovima, i da imaju pravo na privatnost unutar nje, u skladu sa zakonima našeg šerijata."

Što se šiita tiče, al-Zavahiri tvrdi da nije pozvao da se šiiti poštede, već da se napadi usmjere na šiitske iračke snage, a ne na civile: "Rekao sam im nekoliko puta da prekinu s napadima na tržnice, šiitska svetišta i džamije i da se koncentriraju na vojne, sigurnosne i policijske snage te na šiitske militante".

Al-Kaida i ISIS se već godinama surovo bore za vodstvo u globalnom džihadističkom pokretu. Taj međusobni obračun počeo je kad se ISIS, koji je nastao iz iračkog ogranka al-Kaide, odcijepio i samostalno proglasio kalifat u Siriji i Iraku.

I jedni i drugi su izveli stotine terorističkih napada u Siriji, Iraku i drugim zemljama, ali al-Kaida je u posljednje vrijeme počela zagovarati manje nasumične napade.

Razilazeći se s al-Bagdadijem, Al-Zavahiri je pozvao na "spašavanje ugnjetavanih i ranjivih muslimana i nevjernika koji su oštećeni ili povrijeđeni, kao i na podršku i pomoć onima koji im pomažu, čak i ako su ne-muslimani", prenosi Middle East Eye.

Al-Zavahiri ogorčen zbog teorija zavjera

Posebno je ogorčenje izrazio zbog tvrdnji da je al-Kaidu agent Amerike i Izraela: "Safavidi (Iran) nas optužuju da smo američki i cionistički agenti i nastavljaju širiti laži, tvrdeći da su napadi 11.9. cionistička zavjera i opravdanje SAD-a da krene u rat s Iranom. Takav rat nije pokrenut 15 godina nakon napada (na WTC). Ustvari, odnosi između SAD-a i Irana su ojačani i stvoren je savez protiv muslimana u Afganistanu, Arapskom polutoku i Levantu."

Al-Zavahiri je također odbacio optužbu Bagdadija da je podržavao demokratskog islamista Muhameda Morsija, zbačenog predsjednika Egipta. Demokracija je u suprotnosti sa salafističkom doktrinom jedne i druge organizacije.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.