Vlasniku narodnjačkog kluba Oaza pet godina zatvora za ranjavanje reketara

ANTE GRGIĆ, vlasnik poznate narodnjačke diskoteke Oaza u Kaštelima, osuđen je nepravomoćno na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina zbog dvostrukog pokušaja ubojstva i opće radnje. Pojedinačno, za svako kazneno djelo i svaki metak koji je ispalio, dobio je po tri godine zatvora.

Jedan metak u leđa je pogodio Mihaela Baruna i do kraja života ga učinio invalidom. Tomislav Šoljić, koji je mjesecima tražio od Grgića da ga uzme za redara, pogođen je u nogu. Jedno od zrna lakše je ozlijedilo Stipu Ivandu, koji je Grgiću oduzeo oružje.

Nužna obrana, a pogodio ih s leđa?

Grgić i njegov branitelj Joško Čeh pokušali su uvjeriti sud da se nikako ne radi o pokušaju ubojstva, već o nužnoj obrani. Barun i Šoljić upali su u Oazu 2. svibnja prošle godine, sat i pol nakon ponoći. Nasilno su se ponašali, šamarali i udarali goste. Nakon što je jedna gošća dobila po glavi reagirao je zaštitar Vjeko Novak. Nije se dobro proveo u srazu sa Šoljićem. Ovaj ga je izudarao i srušio na pod. Drugog zaštitara neutralizirao je Barun.

Neugodna situacija smirila se tek kad je Grgić zapucao. Žao mu je zbog svega, pogotovo što je Barun ostao invalid. 

Nije htio zvati policiju da se ne zamjeri reketarima

Branitelj Čeh podsjetio je da su oštećenici imali priličan doprinos tragičnom ishodu. Divljali su po Oazi puna tri sata, a već su dobro poznati po nasilju. Šoljić je prije četiri godine izbo vlasnika kafića na Čiovu jer ga nije htio uzeti za zaštitu. I Grgić se pribojavao da bi mu se nešto slično moglo dogoditi. Sudu je ispričao kako ga je Šoljić maltretirao. Nije ga htio za redara pa mu je pravio probleme ili slao ljude da divljaju po lokalu i tjeraju goste.

Prvo se požalio da od policije nije imao nikakvu zaštitu, a onda odgovorio sutkinji Ivoni Rupić kako ih nije htio zvati da mu Šoljić i Barun ne bi zamjerili. A i da su došli, zatvorili bi diskoteku, otjerali goste, izgasili glazbu...

"Možda je ipak bilo bolje da ste ih pozvali i zatvorili lokal, nego da se dogodilo to što se dogodilo", zaključila je sutkinja Rupić obrazlažući presudu. Utvrdila je da se ne radi o nužnoj obrani, jer Grgića izravno nitko nije napao. Štoviše, Barunu i Šoljiću pucao je u leđa. 

Reketar ranjen u Oazi u zatvoru za tristo eura dobio mobitel

Šoljić je ponovno u zatvoru. Dobio je tri godine za pokušaj ubojstva vlasnika kafića koji nije htio uzeti njegovu "zaštitu". Ispostavilo se nedavno da je na Bilicama za 300 eura od pravosudnog policajca naručio i dobio mobitel.

Problemi su se nastavili i nakon pucnjeva u Oazi. Napadnutom redaru Novaku dignut je Mercedes u zrak, netko je i pucao na njega nedavno. Grgiću je, pak, izgorio plažni objekt... Branitelj Čeh htio je priložiti u spis i novinske članke o tim incidentima, kao i Šoljićevu nepravomoćnu presudu za pokušaj ubojstva, no Rupićka je to odbila jer nije predmet postupka.

Nakon što je čuo koliko je dobio, Grgić se lijepo zahvalio sutkinji, premda su ga odmah potom vratili natrag u pritvor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.