Vlada pristaje na besplatno školovanje, ali samo za studente koji redovito izvršavaju obaveze

NASTAVAK blokade fakulteta započeo je još u petak u Puli, a danas su im se pridružili i kolege iz Zagreba i Rijeke, dok će splitski studenti o blokadi odlučivati sutra. U fokusu je i ovoga puta Filozofski fakultet u Zagrebu, koji se nametnuo kao "centralni štab" Nezavisne studentske inicijative. Na plenumu koji je održan u dvorani D7 na Filozofskom bilo je oko 700 studenata, a više od 80 posto ih je podržalo blokadu.

Studenti su najavili kako će se blokada odvijati po već prokušanom modelu koji se pokazao uspješnim u proljeće ove godine. Studenti će tako blokirati nastavu na Fakultetima, ali će organizirati cijeli niz dodatnih sadržaja poput tribina i koncerata. Glavni cilj Nezavisne studentske inicijative ostaje isti - besplatno školovanje za sve studente.

Kosor bi omogućila besplatno školovanje studentima koji redovito izvršavaju obaveze

O blokadi se već oglasila i Jadranka Kosor, koja očito nije željela pratiti Sanaderov primjer što se tiče rješavanja studentskog problema. Bivši se premijer, podsjećamo, prije nekoliko mjeseci jednostavno pravio da studentska blokada ne postoji. Kosor je kazala kako se još nije uspjela dovoljno detaljno upoznati sa zahtjevima studenata, te dodala kako bi novinari svoja pitanja trebali postaviti ministru obrazovanja.

No, ipak je djelomično podržala zahtjev studenata za besplatnim školovanjem. "Vlada će učiniti sve što je u njenoj moći da studentima koji redovito izvršavaju svoje obaveze omogući besplatno školovanje", rekla je Jadranka Kosor koja je u stalnom kontaktu s ministrom Radovanom Fuchsom koji, pak, održava vezu s predstavnicima sveučilišta.

Jedan od tih predstavnika je i rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš, koji se i dalje otvoreno protivi studentskoj blokadi. Bjeliš je studentima Filozofskog fakulteta tako poručio da njihovi plenumi nisu legitimno sredstvo odlučivanja i dodao da svojim aktivnostima narušavaju prava studenata koji žele pratiti nastavu.

Ministarstvo izrađuje novi model školovanja!

Za takav model koji predlaže premijerka zalaže se i Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta. Oni su, naime, usporedno s početkom blokade javnost izvijestili kako je u izradi novi model sustava financiranja visokog obrazovanja. Taj model neće sve studente osloboditi plaćanja školarine, ali besplatno školovanje bit će omogućeno svim studentima koji redovito izvršavaju svoje obveze bez obzira na prosjek ocjena.

Izrada ovog modela trebala bi biti gotova do kraja godine, a iz Ministarstva poručuju kako se radi o pravednijem rješenju koje bi trebalo više stimulirati studente na izvrsnost. Besplatno će, dakle, studirati svi studenti koji redovno upišu fakultet, a hoće li se to nastaviti ili će morati platiti školovanje ovisi o njihovom ispunjavanju nastavnih obaveza.

U Puli preuzimanje fakulteta prolazi bez ekcesa

Nakon što je u petak izglasana blokada Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, jutros je i uspješno provedena, izvijestila je Nezavisna studentska inicijativa Pula. Preuzimanje Sveučilišta je započelo čitanjem proglasa Nezavisne studentske inicijative na dva mjesta, parkiralištu Sveučilišta i u dvorani 307, Odjela za ekonomiju i turizam. Sam proces preuzimanja kontrole prošao je bez i najmanjeg ekscesa te je od istog trenutka na snagu stupio "Kodeks ponašanja za vrijeme studentske kontrole Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli".

"Ovim putem pozivamo sve građane Republike Hrvatske, a osobito studente da nam se pridruže u našoj borbi za jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na besplatno obrazovanje", poručili su studenti. Program prosvjeda objavljen je na stranicama www.slobodnifilozofski.com. Na večerašnjem plenumu u 19 sati će studenti odlučiti o daljnjoj blokadi Sveučilišta u Puli.

"Ne smijemo i nećemo dopustiti im da se igraju našim pravima i da se obrazovanje komercijalizira ili postane elitizam"

"Ako je vjerovati uvjeravanjima onih koji se zalažu za `društvo znanja`, znanje bi trebalo predstavljati jednu od najvećih vrednota modernog društva. Ipak, znanje se u današnje vrijeme uopće posebno ne cijeni, jer mu je pravo na spoznaju već odavno oduzeto. Ne bismo previše pogriješili kad bismo rekli da znanje kao takovo upravo u `društvu znanja` ne predstavlja nikakvu vrijednost. Znanje i obrazovanje, kako god nam to čudno izgledalo, nisu više cilj, nego sredstvo koje ne zahtijeva nikakva daljnja promišljanja, sve dokle se da opravdati kao sredstvo. U današnjem `društvu znanja` nisu zamislive obrazovane osobe kao ciljane predodžbe, nego samo kao `brend` koji prepoznaje industrijske mogućnosti. Upravo stoga, podižemo svoj glas kojim ne samo da ćemo im pokazati da to što čine ne valja, već ćemo se boriti i izboriti kako za svoje tako i za Ustavno pravo svih nadolazećih generacija, a to je pravo na besplatno obrazovanje", navodi Nezavisna studentska inicijativa Pula.

"S obzirom da resorno Ministarstvo nije ispunilo taj osnovni i temeljni zahtjev koji su potraživali i potražuju studenti Republike Hrvatske, među kojima i mi, studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u petak, 20. studenog 2009. godine na izvanredno održanom plenumu Sveučilišta, izglasali smo njegovu blokadu koja je krenula danas, 23. studenog 2009., a pri čemu je odlučeno da će se za vrijeme kontrole nad Sveučilištem moći održavati pismeni i usmeni ispiti no uz prisustvo redarske službe, zbog prevencije održavanja nastavnog procesa. Zahvaljujemo se Studentskom zboru Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli što nam je na sjednici, u petak, 20. studenog, izrazio potporu, te nas podržao u borbi za naša prava", dodaje se.

"Ponavljamo, ono što tražimo, zbog čega vodimo ovu borbu i zbog čega ćemo je voditi sve dok je i ne dobijemo, jest `zakonski osigurano potpuno javno financirano obrazovanje na svim razinama zaključno s poslijediplomskim studijem`. Ne smijemo i nećemo dopustiti im da se igraju našim pravima i da se obrazovanje komercijalizira ili postane elitizam koji će biti dostupan i omogućen samo probranim pojedincima. Jer, zapitajmo se, ako dođe do toga, jesmo li onda uistinu ravnopravni u ovom društvu i imamo li svi jednake mogućnosti da koračamo istim stazama, kako to Ustav nalaže!?", poručuju studenti.

Na blokadu se nakon Pule, Zagreba i Rijeke, sprema i Split

Studenti ponovno razmišljaju i o blokadi Filozofskog fakulteta u Splitu, dok je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu već danas blokirana nastava u najvećoj dvorani. I u Rijeci se danas u 18 sati održava plenum na kojem se odlučuje o blokadi.

"Na 55. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu je izglasana blokada nastavnog procesa i odlučeno je da će se preuzeti kontrola nad našim Fakultetom po modelu proljetne blokade. Nadamo se da će nam se kolege iz Rijeke pridružiti unatoč nekorektnosti njihove Uprave", stoji u izvješću s plenuma održanog na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koji je trajao dva i pol sata i na kojem je oko 80 posto od 700 prisutnih studenata glasalo za blokadu.

Splićani su se pobunili zbog ukidanja ispitnih rokova: "Obavještavamo vas da će se idući plenum održati u utorak, 24. studenog, u Velikoj dvorani Filozofskog fakulteta u Radovanovoj 13 s početkom u 18 sati. Na plenumu će biti riječi o sramotnoj odluci Fakultetskog vijeća - ukidanju dvaju ispitnih rokova na Filozofskom fakultetu, s posebnim osvrtom na trenutnu situaciju u zemlji i razmatranje mogućnosti blokade!".

Represija u Rijeci: Dekan studentima zaprijetio deložiranjem s fakulteta i unajmio privatne zaštitare

"Obraćamo vam se, s dubokom zabrinutošću, kako bi vas obavijestili o trenutnom stanju u gornjoj zgradi Filozofskog fakulteta u Rijeci. Nakon predviđenog i provedenog preuzimanja predavaonice 210, naš i vaš v.d. dekana dr.sc. Branko Rafajac poduzeo je sljedeće represivne mjere: Krajnje neciviliziranim tonom pristupio je studentima u jutarnjim satima i zaprijetio im deložiranjem s fakulteta; Unajmio je privatne zaštitare (Oni bi prije plenuma trebali legitimirati (što po zakonu o zaštitarskim službama mogu radi samo uz dozvolu policije) studente pri ulasku u zgradu. Možemo samo nagađati koja su im dodatna zaduženja); Naložio isključenje pristupa internetu u predavaonici 210, što je i provedeno oko 13 sati", izvijestili su studenti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.