Vlada odlučila: Svi bespravni objekti izgrađeni do 21. lipnja 2011. mogu se legalizirati



SA SJEDNICE Vlade u Sabor je na drugo čitanje upućen prijedlog Zakona o nezakonito izgrađenim zgradama. U Hrvatskoj, procjenjuje resorni ministar Ivica Bačić, ima oko 150.000 bespravno izgrađenih objekata i to je problem kojeg treba što prije riješiti.

Pravo na legalizaciju imat će svi vlasnici bespravnih objekata koji su izgrađeni do 21. lipnja ove godine, odlučila je Vlada. To je i najveća promjena s obzirom na prvo čitanje, kojim je bila predviđena samo legalizacija bespravnih građevina izgrađenih do 30. studenog 2009. godine.

Bačić kaže da je omogućivanjem prava na legalizaciju Vlada vodila računa o očuvanju zaštićenih područja, nacionalnih parkova i infrastrukturnih koridora. Za legalizaciju će svatko morati platiti naknadu, koja će se dijelom slijevati u državni proračun, a dijelom u proračun lokalne samouprave.

Bačić je također izvijestio javnost da je sa standardima EU usklađen Zakon o prostornom uređenju i gradnji, kojim su rokovi za dobivanje građevinske dozvole smanjeni na 210 dana. Trenutno je za dobivanje građevinske dozvole potrebno između 450 i 510 dana!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.