Vlada i Maras se hvale na račun građana: Šalju letke u kojima pišu što će učiniti ako pobijede

Foto: Index

MALI poduzetnici u posljednjih desetak dana na adrese svojih tvrtki primili su pismo iz Ministarstva poduzetništva i obrta u kojem ih obavještavaju što je sve Ministarstvo učinilo za njih,
a resorni ministar Gordan Maras ih podsjeća da mogu birati žele li plaćati PDV po naplaćenom ili ispostavljenom računu.


Ministar piše i kako su mjere koje je provodila Vlada pomogle u ostvarivanju odličnog rezultata malih i srednjih poduzetnika te ih pozvao da koriste bespovratna EU sredstva i na kraju im
poželio puno uspjeha u radu.

Uz pismo su slali i letak kojeg potpisuju Vlada RH te Ministarstvo poduzetništva, a u kojem između ostalog stoje i naslovi "Što smo učinili", "Što smo počeli i što ćemo dovršiti", kao i "Što ćemo učiniti".

Jedna zagrebačka poduzetnica koja ima svoj restoran za Index je rekla da dosad nikad nisu primili takvo pismo iz Ministarstva. "Znalo je pisati na njihovom Facebook profilu te internet stranici Ministarstva nešto o tome koja su nam sredstva na raspolaganju, ali nikad nam dosad nisu slali pisma na adrese", rekla nam je poduzetnica.

Poslali smo upit ministru poduzetništva i obrta Gordanu Marasu tko je financirao slanje tih pisama kao i zašto su uopće sad slali ta pisma pa nam je u poruci samo kratko odgovorio neka se
javimo glasnogovornici Ministarstva i da će nam ona odgovoriti.

Ministarstvo: Ovo su informativni leci

Nešto kasnije stigao nam je i odgovor Ministarstva poduzetništva u kojem objašnjavaju kako je ovdje riječ o informativnim lecima koje je slalo Ministarstvo, što znači da su oni i financirali slanje istih, budući da nam nisu precizno odgovorili na pitanje o financiranju letaka.

"Ministarstvo poduzetništva i obrta uputilo je prije desetak dana informativno pismo i letak o programima i trendovima u malom gospodarstvu kako bi poduzetnike i obrtnike informiralo o svim zakonskim izmjenama, mjerama i programima u malom i srednjem poduzetništvu i obrtu.

Slanje pisama obrtnicima i poduzetnicima je dio kontinuiranog informiranja poduzetnika i obrtnika o zakonima i aktualnim mjerama koje Ministarstvo poduzetništva i obrta provodi.

Obrtnici su na jednom mjestu dobili informacije o zakonskim izmjenama poput podizanja praga za ulazak u sustav PDV-a, parafiskalnim rasterećenjima te mogućnostima dobivanja poticaja za poslovanje i edukaciju, ali i mogućnosti otvaranja obrta te ažuriranja djelatnosti preko nove elektroničke usluge e-Obrt.

Poduzetnici su dobili informacije o mjerama koje su im na raspolaganju te otvorenim natječajima iz EU fondova za investicije u proizvodnju, ICT i turizam.

Također, podsjećamo da poduzetnici i obrtnici najkasnije do kraja godine moraju prijaviti promjene u vezi postupka obračuna,odnosno plaćanja PDV-a, ako žele plaćati PDV tek po naplaćenom, umjesto izdanom računu.


Naime, istraživanje koje je provelo Ministarstvo poduzetništva i obrta pokazalo je da veliki broj poduzetnika i obrtnika nema potpunu informaciju o svim mjerama i programima Ministarstva koje mogu unaprijediti njihovo poslovanje. Vjerujemo da smo na ovaj način došli do svakog malog poduzetnika i obrtnika u Republici Hrvatskoj te kako će sada postotak njihove informiranosti biti maksimalan", stoji u odgovoru Ministarstva poduzetništva i obrta.

U galeriji ispod naslovne fotografije pročitajte što sve piše u poslanom letku. Primjerice, u odgovoru koji smo dobili nigdje ne stoji objašnjenje budućih planova Vlade i MInistarstva, u dijelu letku "Štp ćemo učiniti" spominje se kako "žele Hrvatsku u kojoj će svaki mladi pojedinać uz svoju užu specijalizaciju steći i osnovna znanja za poduzetnički život". Najavljuju i kako će u "sljeddećm razdoblju značajno smanjiti broj normativnih akata koji uređuju poduzetničko okruženje".

Gjenero: Ovo je prelazak mjere

Kontaktirali smo i političke analitičare da nam protumače ovaj potez Ministarstva.

Davor Gjenero, poznati analitičar za Index je istaknuo kako je ovdje definitivno predizborna kampanja u pitanju te da je to nedopušteno korištenje javnog novca za predizbornu kampanju.


"Legitimno bi bilo da su pismo slali lani ili nakon izbora, a ne prije izbora. Onda bi od Marasa ili Vlade trebali naplatiti troškove, a SDP bi utrošeno za to morao iskazati u troškovima
svoje predizborne kampanje. Maras se u zadnje vrijeme poigravao s nastupima na TV reklamama i to na račun europskih poreznih obveznika i to je bilo na rubu korektnoga, ali ovo je doista prelazak mjere", rekao je Gjenero.

Puhovski: Gori je potez kojim se dijele umirovljenicima božićnice

Politički analitičar Žarko Puhovski pak smatra da to nije ništa prestrašno. Smatra kako je puno gorio bio potez ministra Miranda Mrsića koji dijeli božićnice umirovljenicima.

Puhovski je za Index izjavio kako se ovdje postavlja pitanje u kojoj mjeri je to na rubu dopuštenog.

"Ako im je u pismu dana obavijest te planovi i ako nisu veliki troškovi to ne bi trebao biti veliki problem, a pretpostavljam da nisu veliki troškovi za državu i to je manji prekršaj",
rekao je Puhovski dodajući da se očigledno radi o predizbornoj kampanji.

"To je očito kampanja i to ne bi trebali raditi, ali ovo nije problem kao onaj da u zadnji tren dajete umirovljenicima 100 do 150 kuna. To je direktno potkupljivanje, a ovo je pak
apeliranje na razum. Ima puno gorih stvari", zaključio je Puhovski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.