Više od polovine liječnika iselilo se iz Venezuele u posljednjih nekoliko godina

Foto: Hina

VIŠE od polovine venezuelskih liječnika, uglavnom zaposlenih u državnim bolnicama, napustilo je zemlju od 2012. do 2017. zbog gospodarske krize, ističe se u izvješću koje je objavilo nekoliko nevladinih udruga.

"Od 2012. do 2017. iselile su se 22.000 venezuelskih liječnika" što je "gubitak od barem 55 posto od ukupno 39.900 liječnika koji su 2014. bili upisani u Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji", pišu autori izvješća, dvanaest nevladinih udruga za zaštitu prava pacijenata.

Usto je iz zemlje otišlo 6030 medicinskih sestara, gotovo četvrtina ukupnog broja.

Humanitarna kriza

Od 30 milijuna Venezuelaca, za njih 18,7 milijuna "vlada ne jamči pristup pretragama i liječenju", žale se nevladine organizacije.

Prema njihovim riječima, zemlja je zapala u "humanitarnu krizu", unatoč izjavama socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura koji ne priznaje da je zemlja u migracijskoj krizi i tvrdi da je to propaganda koja treba opravdati vojnu intervenciju izvana.

Prema UN-ovim podacima, oko 1,9 milijuna ljudi napustilo je Venezuelu od 2015., bježeći pred gospodarskom i političkom krizom koja potresa zemlju.

U izvješću se usto upozorava na nestašicu lijekova u ljekarnama (-85 posto) i u bolnicama (-88 posto).

Uz hiperinflaciju koja bi u 2018. mogla dosegnuti 1.350.000 posto, rijetki lijekovi koji se mogu kupiti nedostupni su većini Venezuelaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.