Virovitičanin prodao auto sa 'skinutim' kilometrima pa zaradio drakonsku kaznu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

OPĆINSKI sud u Virovitici osudio je osobu koja je pri prodaji auta lagala o kilometraži na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, piše Revija HAK

Međutim, kazna je uvjetna te se kazna na koju je osoba osuđena neće izvršiti ako za vrijeme od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Presuda je postala pravomoćna prije tjedan dana

Donosimo dio presude koja je postala pravomoćna 7. veljače ove godine.

“N. N. je kriv što je neistinito oglasio automobil za prodaju s prijeđenih 254.000 km svjesno znajući da je automobil prešao više od 300.000 km i prodao ga za iznos od 5.500,00 eura protuvrijednost u kunama... Da bi nakon četiri dana došlo do kvara pumpe od ulja čiji popravak je koštao 11.000,00 kuna te drugih kvarova na vozilu, oštetivši time... za iznos od 11.000,00 kuna.

Dakle, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist doveo je nekog lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu i time ga naveo da na štetu svoje imovine nešto učini i izradio lažnu ispravu, čime je počinio u stjecaju kazneno djelo protiv imovine – prijevarom i kazneno djelo krivotvorenja...

Osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine. Temeljem čl. 56. KZ/11 okrivljeniku se izriče uvjetna osuda na način da se određuje da se kazna na koju je osuđen neće izvršiti ako optuženi za vrijeme od 3 (tri) godine ne počini novo kazneno djelo”, stoji u presudi.

Došlo je do kvara 

Naime, osuđena osoba je dopisala punomoć, koja joj je izvorno bila dana samo za upravljanje automobilom u zemlji i inozemstvu, te odjavu osobnog automobila tako da je zaokružila i mogućnost prodaje. 

Nadalje, neistinito je oglasila prodaju vozila s određenim brojem prijeđenih kilometara iako je znala da je automobil prešao daleko više. 

Kupac je platio kupoprodajnu cijenu, nekoliko dana nakon kupnje došlo je do skupog kvara i situacija je postala jasnija. 

Utvrđeno je postojanje kaznenog djela prevare za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, kao i postojanje kaznenog djela krivotvorenja isprave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.