Vidović Krišto: Hrvatska vlada krši ugovor o Europskoj uniji. Tužit ću je Sudu EU

Foto: Hina

Predsjednica stranke Odlučnost i pravednost Karolina Vidović Krišto predstavila je zahtjev Europskoj komisiji i tužbu sudu EU na temelju stajališta Sveučilišta Humboldt iz Berlina, koje je, tvrdi, ukazalo na to da je vlast u Hrvatskoj prekršila ugovor o Europskoj uniji.

Ekspertiza na koju se stranka OiP poziva je "Pravna analiza optužbi protiv kršenja načela vladavine prava u Hrvatskoj", koju je izradio profesor s Pravnog fakulteta u Berlinu (Humboldt-Universität zu Berlin) Hans-Peter Schwintowski tvrdeći da se u Hrvatskoj ne koriste pravni mehanizmi koji su dostupni građanima Europske unije. 

"Kada bi Plenković ili Milanović bili Austrijanci ili Česi, oni ne bi bili na svojim sadašnjim funkcijama"

"Model vladanja hrvatskom državom gotovo 25 godina glasi – blokiraj pravosuđe, da to pravosuđe ne smije provoditi zakone, i korumpiraj i ucijeni medije, da se o lopovluku javno ne govori", izjavila je danas kandidatkinja za Europski parlament Katarina Vidović Krišto.

Navodi kako se u traženom izvješću analizira "slučaj afere Ina, izbor kompromitiranog suca Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, slučaj Pavla Vujnovca i PPD-a, blokirano pravosuđe i korumpiranje medija te slučaj krađe prilikom izbora novog saziva Hrvatskog sabora" i ukazuje na direktnu povredu zakona o Europskoj uniji. 

"Kada bi Andrej Plenković, Zoran Milanović ili Boris Vujčić bili Austrijanci ili Česi oni ne bi bili na svojim sadašnjim funkcijama već bi bili procesuirani. Ova ekspertiza dokumentira i da se njihovoj bahatoj politici, a na temelju europskog prava, može stati na kraj i to do mogućnosti oduzimanja osobne imovine zbog nanošenja štete hrvatskim građanima", čulo se na predstavljanju ekspertize. 

"Hrvatski građani znaju kako stvarno žive"

Stoga će u OIP-u, kaže, koristiti mehanizme koje Hrvatskoj kao članici EU stoje na raspolaganju, s ciljem da se u Hrvatskoj zakoni počnu primjenjivati kao i u drugim državama EU, te će prema podacima iz dokumenta nekadašnjeg dekana Pravnog fakulteta u Berlinu pokrenuti postupke pred mjerodavnim tijelima Europske komisije, ali i pred Sudom Europske unije u Luksemburgu.

"Hrvatski građani znaju kako stvarno žive, koliko su im niske plaće, a koliko visoke cijene, koliko su često zlostavljani na radnom mjestu, kako ih sudovi ne štite ili kako sudovi, skupa s HNB-om, pomažu lihvarskim agencijama. Dakle, Plenkoviću, Milanoviću ili Jandrokoviću se može oduzeti osobna imovina zato što kršeći zakone nanose štetu hrvatskim građanima", poručuje predsjednica OiP-a.

Također poziva pripadnike akademske zajednice, kao i Katoličku crkvu, da se očituju o tom dokumentu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.