HGK

Vidošević iznio obranu: Optužnica je samo paučina, nikog nisam tražio da opere novac

BIVŠI šef Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević danas je na zagrebačkom Županijskom sudu iznio svoju obranu u aferi Remorker u kojoj je optužen zbog izvlačenja novca iz HGK kojoj je godinama bio na čelu. Ukupno je, sumnja se, od 2006. do ožujka 2011. iz HGK izvučeno 36 milijuna kuna.

Vidošević je na početku iznošenja obrane izjavio kako će početi s navođenjem zlouporaba USKOK-a i DORH-a u ovom postupku. Kaže kako nije bilo štete za HGK te da u HGK nije bilo izvlačenja novca. 

"Ni ja, a ni moje suradnice nismo nanijeli nikakvu štetu ni HGK ni Krašu niti je novac izvlačen iz tih tvrtki. Vještaci su neprofesionalno obavili svoj posao što se tiče moje imovine. Nema materijalnog dokaza, SMS poruke, ni jednog pisanog traga koji mene inkriminira", izjavio je Vidošević, piše Dnevnik.hr

Najavio je i da nakon svog izlaganja neće odgovarati na pitanja.

"U moju kuću je PNUSKOK ušao 12.11.2013. Nismo bili pripremljeni za takvo nešto. Za nas je bilo neugodno. Kasnije ćemo ustanoviti, i to zahvaljujući medijima, da se prilikom iznošenja stvari iz mog doma vidi visokopozicionirani inspektor PNUSKOK-a Josip Vrbić kako iznosi registratore iz moje kuće. On uopće nije među ljudima na popisu pretrage mog doma. Koji je razlog da ga ne uvedu u pretragu kad je evidentno da vodi pretragu? Nestala je dokumentacija koja se odnosi na moju umjetničku zbirku. Ta dokumentacija o umjetninama nije bitna samo za moju obitelj već i za hrvatsku kulturu, a meni je tako otežana obrana odmah u startu i dokazivanje porijekla moje imovine, a na imovinu otpadaju dvije trećine ove optužnice. Nestala je dokumentacija koja se odnosi na izgradnju Gorskog Kotara", kazao je Vidošević, prenosi RTL.

Također je napomenuo da su pojedini mediji prije početka postupka protiv njega ''pripremili baražnu paljbu'' te da se dvije trećine optužnice temelje na njegovoj imovini koju je dio medija prikazao ''karikaturalnom'', a za koju tvrdi da ju je stekao legalnim putem.

"Komerički laže da sam od njega tražio da opere novac"

Istaknuo je da nije sudjelovao u fiktivnim poslovima i da je lažna tvrdnja pokajnika Davora Komeričkog kako je od njega tražio da opere novac.

''Optužnica je samo paučina, a jasni su mi motivi lažnog svjedočenja Komeričkog koji je nagodbom s tužiteljstvom sa sebe skinuo dva kaznena postupka i deblokirao svoju tvrtku. Nije bilo nikakvih fiktivnih poslova, a Komerički je jedini personalni dokaz koji ima tužiteljstvo'', kazao je Vidošević na zagrebačkom Županijskom sudu.

Upozorivši sudsko vijeće da će biti ciničan u svojoj ocjeni USKOK-a, Vidošević je dodao da se tužiteljstvo postavilo kao hagiograf prema Komeričkom s kojim je, kako tvrdi, imao samo profesionalni odnos, no ne i njegov broj mobitela.

Vidošević je dodao kako tužiteljstvo ''nije razmišljalo kada je, osim njega, optužilo i ljude koji ne žele da se na njih gleda kao na kriminalce'' te da USKOK ''ne želi prihvatiti da neki ljudi nisu lopovi''.

Predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović je zbog takve ocjene upozorio Vidoševića kako neće tolerirati vrijeđanje stranke u postupku pa se bivši čelnik HGK ispričao tužiteljstvu.

Suđenje odgođeno zbog sutkinjine bolesti

Vidošević je obranu trebao iznijeti 2. ožujka, ali je ročište odgođeno zbog bolesti članice sudskog vijeća.

Podsjetimo, Vidoševiću je suđenje počelo 27. siječnja 2017. godine, više od tri godine nakon uhićenja. No tek danas iznosi svoju obranu. 

Afera Remorker

Među optuženima je i Vidoševićeva dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.

Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i oprani novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku, te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih, sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

U Vidoševićevom bunkeru manji zoološki vrt ubijenih afričkih životinja

U pretresu vile Nadana Vidoševića, odnosno u bunkeru koji se nalazi ispod njegove kuće na Gornjem Prekrižju, pronađeno je mnoštvo lovačkih trofeja, skupocjenih slika, skulptura, antiknih karata.

Nakon uhićenja se otkrilo da je Vidošević bio strastveni lovac, što je prilično skup hobi. U Africi je poubijao manji zoološki vrt - slonove, vodenkonje, lavove itd. - a u njegovoj kući je pronađen i trofej iz lova na polarnog medvjeda, inače iznimno ugroženu životinjsku vrstu. Prema tvrdnjama stručnjaka, lov na polarnog medvjeda košta najmanje 50 tisuća eura, a u sličnom novčanom okviru kreće se i lov na mošusno govedo, koje Vidošević također ima u svojoj kolekciji.

USKOK odustao od zahtjeva da mu se oduzme 39 milijuna kuna vrijedna imovina

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33.4 milijuna kuna.

No, novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijedne 22.4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9.2 milijuna kuna.

USKOK je sredinom prosinca prošle godine odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji nakon što je utvrđeno da je nesrazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.