Video - Zvonimir Hodak: Pravi ubojice Pukanića i moje kćeri Ivane nikad neće biti pronađeni

"JAKO je teško raditi u ovim uvjetima. Pritisak javnosti jako je velik i svi su oni već unaprijed osuđeni. Strah nas je da bi to sve moglo utjecati na sud", najavio je odvjetnik Hrvoje Korša u razgovoru za Index "suđenje stoljeća". Korša je preuzeo zastupanje Roberta Matanića, jednog od optuženika za ubojstvo Ive Pukanića, i siguran je da će dokazati njegovu nevinost.

> Gudurićev odvjetnik za Index: On je držao pušku u ruci, ali nije ubio Pukanića!

"Bojim se da će biti teško, ali ako budemo imali pošteno suđenje, ja vjerujem da ćemo dokazati da nisu krivi", kaže Korša. No, nije želio odgovoriti na naše pitanje na čemu će temeljiti svoju obranu. "Sve što smatra tužiteljstvo, mi smatramo upravo suprotno. Oni nemaju nikakvih čvrstih dokaza protiv niti jedne osobe koja se nalazi u zatvoru u Zagrebu", kaže Korša.

Gudurićeva predaja za obranu ništa ne mijenja

Matanićev odvjetnik vjeruje kako se slučaj hrvatskog pravosuđa temelji na iskazu krunskog svjedoka, a taj će iskaz, tvrdi, pasti na unakrsnom ispitivanju. "Iskaz krunskog svjedoka je posebna priča koja nema nikakve veze s činjenicama koje se nalaze u sudskom spisu. To će se vidjeti kad on sjedne na klupu i kad krene ispitivanje", tvrdi Korša i dodaje kako uhićenje, odnosno predaja Bojana Gudurića za njih ništa ne mijenja.

Istog je mišljenja i odvjetnik Slobodana Đurovića Kardinala, Damir Uroić. On, naime, kaže da bi Gudurićevo izručenje Hrvatskoj moglo biti velika stvar, ali ističe kako bi pitanje hoće li se Gudurić priključiti suđenju Mataniću i ostalima za Pukanićevo ubojstvo trebalo postaviti Uskoku. Uroić je također istaknuo kako izjave Gudurićeva odvjetnika Nenada Balabana o tome da je njegov branjenik pušku držao dok je bio s nekim društvom u Zagrebu, nemaju snagu dokaza i ne mogu utjecati na već koncipiranu obranu. "Tek kada Gudurić bude izručen, znat će se na čemu se temelji njegova obrana", kazao je Uroić.

Sina Karli: Nadam se da će ovo suđenje otkriti više o naručiteljima atentata

"Kao i svaki građanin, očekujem da ovo suđenje bude pošteno te da se počiniteljima dokaže krivnja za to stravično djelo koje su počinili", kaže glavna urednica Nacionala Sina Karli. "Posebno je strašno što su to napravili u centru grada, znajući da bilo tko može stradati. Očekujem to zbog Pukija i Nike koji su izgubili život zbog te zločinačke organizacije i nadam se da će počinitelji zaraditi dugogodišnje kazne zatvora", dodaje Karli.

Nacionalova glavna urednica uvjerena je da presude u ovom suđenju neće značiti i da je slučaj atentata na Pukanića zauvijek zatvoren. Naručitelj ubojstva je, smatra Karli, i dalje na slobodi. "Mi smo pisali o tome kako bi u ubojstvo mogla biti upletena i narkomafija, ali to su samo indicije. Nadam se da će ovo suđenje otkriti nešto više o naručiteljima atentata", zaključuje Karli.

Zvonimir Hodak: Pravi ubojice Ive Pukanića i moje kćeri Ivane nikad neće biti pronađeni

Poznati zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak, čija je kći ubijena samo nekoliko dana prije atentata na Pukanića, kaže kako je uvjeren da dva ubojstva nisu povezana, a siguran je da će "suđenje stoljeća" završiti optužujućom presudom.

"Između ubojstva Ive Pukanića i moje kćeri nema nikakve veze. To je konstrukcija koja je potekla iz Nacionala, oni su špekulirali da iza oba slučaja stoji Vladimir Zagorec. Ali ta dva slučaja je nepristojno povezivati jer se zna tko je imao kakve neprijatelje i zašto", tvrdi Hodak.

Ugledni zagrebački odvjetnik kaže da optužnica stoji na vrlo klimavim nogama jer se temelji samo na iskazu zaštićenog svjedoka. "Odvjetništvo ima premalo čvrstih dokaza. No, vrlo je vjerojatna osuđujuća presuda, isto kao što je i vrlo vjerojatna osuđujuća presuda Šlogaru za ubojstvo moje kćeri Ivane. No, mislim da ta dva slučaja također povezuje i što pravi izvršitelji nikad neće biti pronađeni. Bez obzira na osuđujuće presude, bojim se da istina neće izaći na vidjelo tako lako kako ju je prezentiralo Državno odvjetništvo", kaže Hodak.

Osiguranje kakvo na Županijskom sudu u Zagrebu dosad nije viđeno

Suđenje za Pukanićevo ubojstvo pratit će osiguranje kakvo se na Županijskom sudu u Zagrebu dosad rijetko viđalo. Razina osiguranja može se usporediti tek sa slučajevima takozvane "zločinačke organizacije" ili suđenjem Vladimiru Zagorcu. Za vrijeme suđenja će tužitelj i sutkinja Ivana Kršul imati policijsku zaštitu. U samoj sudnici bit će ukupno 20 djelatnika sudskog osiguranja, a kraj svakog optuženog će sjediti dva pravosudna policajca.

Za novinare je predviđen poseban ulaz iz Amruševe ulice u kojoj će za vrijeme suđenja biti zabranjeno parkiranje. Kraj suda će se moći parkirati tek dva vozila crnogorskog veleposlanstva (koje ima rezervirana mjesta), kao i suci županijskog suda. Sva će parkirana vozila redovito pregledavati policijski pirotehničari. No, promet oko Zrinjevca ipak neće biti blokiran. Osiguranje će biti najčvršće kad u sudnicu bude doveden krunski svjedok, na čijem se iskazu temelji veći dio optužnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.