VIDEO Zviždačica opisala kako se u Državne nekretnine uhljebilo HDZ-ovca

Foto: Radio Banovina

ZVIŽDAČICA Maja Đerek gostovala je u Index Studiju.

>> Transkript cijelog razgovora pogledajte ovdje

Ispričala je priču o tome kako se jednog HDZ-ovca uhljebilo u Državne nekretnine. Riječ je o iznimno ozbiljnoj optužbi.

Đerek je na Indexu prvi put kazala o kojem se HDZ-ovcu radi.

Kaže da se uhljebilo HDZ-ovca iz Petrinje, prozvala je Katičića

Kako je rekla Đerek, HDZ-ovac Mihael Jurić došao je i rekao da mu je obećan posao. Radi se o HDZ-ovcu koji je trenutno na funkciji zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije. Tada to nije bio. I tu je teško optužila Katičića.

"Mihael Jurić, sadašnji HDZ-ov zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, došao je i rekao da mu je obećano da će dobiti posao u Državnim nekretninama. Nakon par dana me zvala direktorica i rekla da je zvao Katičić iz HDZ-a i rekla da se gospodin Jurić mora zaposliti kod nas", rekla je.

Đerek je dodala da je Jurić bio likvidator u državnoj tvrtki Gavrilović mala privreda. Već je tada, kazala je Đerek, govorio o tome kako se dogovara njegov prelazak u Državne nekretnine.

Inače, Jurić je u to vrijeme bio i predsjednik Petrinjskog HDZ-a. Da je Jurić zaposlen u Državnim nekretninama Index Istrage su otkrile u veljači 2021. godine. Jurić je stručni suradnik u Državnim nekretninama, kako smo pisali tada, postao sredinom 2020. Natječaja nije bilo.

U nastavku prenosimo razgovor koji je Jurić u veljači 2021. godine vodio s novinarom Indexa Vladimirom Matijanićem

Zanimalo nas je kako je uopće došao u situaciju pregovarati s Državnim nekretninama, tj. kako je zaposlen kad je očito da natječaja nije bilo.

"To je bilo zato što je imovina kojom sam gospodario u Gradu Petrinji prešla u vlasništvo Republike Hrvatske, sve je stavljeno pod istu upravu, Ministarstvo i onda se ukazala potreba u Državnim nekretninama, pa sam ja tu na ugovor, na neko vrijeme, s obzirom da Ministarstvo nije imalo saznanja o toj imovini, pa se ukazala potreba da neka osoba s terena za Ministarstvo odradi, odnosno, za Državne nekretnine odradi taj dio posla evidencije i unosa sve te imovine u ingerenciju upravljanja Republike Hrvatske. I sad sam na terenu", rekao je.

A vi ste gospodarili imovinom u kojem svojstvu u Gradu Petrinji?

- A čujte, to vam je bilo... ostaci nekih prošlih vremena gdje je bila tvrtka Gavrilović mala privreda gdje je onda ona s tim upravljala, to nije bilo osnovano. Trebalo je to riješit, pravno posložit i moj je bio prijedlog da sve to prijeđe pod ingerenciju Republike Hrvatske. To su bile tekovine, ostaci elemenata još od samog rata, spora Republike Hrvatske i Gavrilovića.

Jeste li još likvidator u Gavrilović maloj privredi?

- Da, da, jesam.

Jer u mišljenju Povjerenstva iz veljače prošle godine stajalo je da ćete biti likvidator još nekoliko mjeseci?

- Je, je, hoće. To se malo prolongiralo, krajnji rok je 21. 4. ove godine.

Dobivate li naknadu kao likvidator?

- Ne, ne, ne, ne. Nisam nikad dobivao naknadu.

A gdje ste radili prije Gavrilović male privrede?

- U Gradu Petrinji. A može li sad pitanje, zašto vas to sve zanima?

Pa zato jer smo dobili informaciju da ste zaposleni bez natječaja...

- Zbog potreba posla. Evo, gledajte, ja sam sad u situaciji, ja sam u Petrinji, kuća mi je porušena, ja nemam mogućnosti kreditnog zaduženja jer nisam zaposlen za stalno.

Postoji li šansa da budete?

- Ako se pokažem na terenu, vjerujem da će moji nadređeni prepoznat moj trud i rad na terenu s obzirom da sam sad u jednoj porušenoj kući gdje radim i odrađujem terenske zadatke da će moj rad prepoznat. Vidjet ćemo, ne odlučujem ja o tome.

U odluci da ćete biti imenovani u Gavrilović malu privredu stoji da ste diplomirani inženjer šumarstva.

- Jesam, da.

Jeste li kompetentni da se bavite državnim nekretninama?

- Pa jesam. Ja sam u Gradu Petrinji radio u Uredu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša gdje je bio proces legalizacije. Radio sam, sukladno Zakonu o gradnji, sve vezano za legalizaciju tako da sam i u tom elementu jako dobro upoznat s cijelom tom procedurom. Dakle, od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno elemenata koji su vezani za legalizaciju pojedinih objekata i sami time mislim da sam imao dobro iskustvo baš u tom formalno-pravnom smislu da građevine mogu pravno postaviti kao legalne.

Mislite li da Vam je pomoglo članstvo u HDZ-u?

- Ne, ne, ne, ne. Vidite koliko mi je pomoglo da ne mogu dići ni kredit, zapravo, nemam ugovor za stalno.

A zašto ste otišli iz Grada Petrinje?

- Pa već mi je bilo onak, malo zamorno u tom kontekstu rada tamo, htio sam određene promjene napravit. Osobno sam doživio veliku štetu i da sam zaposlen za stalno, ja bih digao kredit i to pokušao riješit. Da mi je bilo što pomoglo, nije.

S jedne strane, nema sumnje da je čovjek u delikatnoj situaciji, a s druge, pokušajmo zamisliti kako je onima u sličnom položaju, ali bez partijske iskaznice. Osim toga, Jurićeva imovinska kartica otkriva da je ionako već opterećen dvama kreditima, a od nekretnina upisao je samo vlasništvo nad dijelom vikendice u Vodicama. U imovinskoj kartici mu piše i da ima plaću od 10.000 kuna neto (15.142 kn bruto).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.