VIDEO Zatvorena džamija u Berlinu u koju je dolazio napadač na božićni sajam

Foto: FaH

DŽAMIJA u koju je odlazio Anis Amri, terorist Islamske države koji je izvršio napad kamionom na božićni sajam u Berlinu prošle godine, zatvorena je u sklopu velike racije u Njemačkoj.

Džamija vjerske organizacije Fusillet 33 u berlinskoj četvrti Moabit dosada je bila poznato okupljalište islamista, javlja Guardian.

Vrbovali džihadiste i prikupljali sredstva za terorizam

Muslimani, uglavnom turskog i kavkaskog porijekla, u toj su džamiji radikalizirani i vrbovani kako bi se otišli boriti u Siriju za Islamsku državu. U džamiji se također redovito vršilo prikupljanje sredstava za financiranje terorističkih aktivnosti u Siriji.

U racijama je sudjelovalo više od 460 policajaca, a izvršena je na čak 24 lokacije u glavnom gradu Njemačke u utorak ujutro. Osim džamije, pretraženi su stanovi, uredi i nekoliko zatvorskih ćelija.

Policija je prethodno pratila aktivnosti u džamiji i prisluškivala komunikaciju islamista iz organizacije Fusillet 33.

Amri, koji je 19. prosinca izveo napad kamionom na božićni sajam u Berlinu, pri čemu je usmrtio 12 ljudi i ranio još 50, bio je redoviti posjetitelj dotične džamije. Amri je ubijen u okršaju s talijanskom policijom u Milanu, kamo je uspio pobjeći unatoč policijskoj potjeri, četiri dana nakon napada.

Zabranjena islamistička organizacija i sve njene nasljednice

Njemački policijski glasnogovornik izjavio je za Associated Press da su vlasti zaplijenile sredstva islamističke organizacije, zatvorile njenu web-stranicu i izdale zabrane koja sprečava njeno ponovno osnivanje pod drugim imenom.

"Bilo je potrebno zabraniti organizaciju i sve njene nasljednice kako bi ju se zaustavilo jednom za svagda. Za propovijedanje mržnje nema mjesta u ovom gradu", rekao je glasnogovornik

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.