VIDEO Val brutalnih pljački u SAD-u, veliki lanci zatvaraju dućane. "Ovo je neviđeno"

Foto: Twitter

ZBOG vala nasilnih pljački veliki trgovački lanci u SAD-u upozorili su da su "neviđene" razine kriminala prošle godine dovele do gubitaka od 112 milijardi dolara.

U masovnim nasilnim krađama radnici u trgovinama su pretučeni, a neki i ubijeni, zbog čega su mnoge trgovine zaposlile dodatne zaštitare kako bi zaštitile svoje osoblje. Organizirane bande više su puta uhvaćene kamerom kako jurišaju trgovinama grabeći pregršt robe s polica prije nego što pobjegnu, piše The Times.

Neke od masovnih pljački organizirane su na društvenim mrežama. Jednu je organizirala Dayjia Blackwell, koja se na društvenim mrežama predstavlja nadimkom Meatball. Uživo je prenosila pljačkanje trgovina u centru Philadelphije. Prema New York Postu, Meatball je nakon pljačke za svojih 650.000 pratitelja na Instagramu i TikToku objavila: "Recite policiji da će me ili zatvoriti večeras ili će gorjeti, bit će kao u filmu." Nakon toga je uhićena.

 

Zatvaraju se trgovine

Target, jedan od najvećih američkih trgovaca na malo, objavio je da zatvara trgovine u većim gradovima, uključujući New York, Seattle, San Francisco i Portland. "Ne možemo nastaviti s radom ovih trgovina jer krađe i organizirani kriminal ugrožavaju sigurnost našeg tima i gostiju te pridonose neodrživom poslovanju", objavio je Target.

U San Franciscu su brojni veliki lanci, kao što su Walgreens, Old Navy, Nordstrom i Whole Foods, nedavno zatvorili trgovine u središtu grada.

"Razumijem izazove s kojima se Target suočava u gradovima diljem zemlje i razočaran sam viješću o njegovom zatvaranju u Oaklandu. Moj cilj je nastaviti raditi u partnerstvu s članovima poslovne zajednice kako bismo osigurali njihovu sigurnost i uspjeh u našem gradu", rekla je gradonačelnica Oaklanda Sheng Thao.

David Johnston, potpredsjednik Nacionalne maloprodajne federacije (NRF), rekao je da se najveća poduzeća u zemlji i obiteljske trgovine podjednako bore s valom kriminala. "Prodavači u svojim trgovinama bilježe neviđene razine krađe u kombinaciji s raširenim kriminalom, a situacija postaje još gora. Daleko izvan financijskog učinka ovih zločina, nasilje i zabrinutost oko sigurnosti i dalje su prioritet za sve trgovce, bez obzira na veličinu ili kategoriju", rekao je.

Izvješće NRF-a, koje je ispitalo 177 predstavnika maloprodajnih lanaca koji predstavljaju više od 97.000 trgovina diljem SAD-a, otkrilo je da se trgovci suočavaju sa sve nasilnijim lopovima. Gotovo devet od njih deset reklo je da su kradljivci u trgovinama bili "nešto više ili puno agresivniji i nasilniji u usporedbi s prošlom godinom".

Porast nasilnih krađa od 35 posto

Tvrtke koje posebno prate broj nasilnih krađa u trgovinama izvijestile su o porastu od prosječno 35 posto. Kao odgovor na to trgovci su pojačali sigurnost, smanjili radno vrijeme i zatvorili trgovine, rekao je NRF.

Los Angeles je područje koje je 2022. godine bilo najviše pogođeno organiziranim maloprodajnim kriminalom u zemlji, objavio je NRF, a slijede ga San Francisco i Oakland, također u Kaliforniji.

Međutim, neki sugeriraju da su strahovi od nacionalnog vala kriminala prenapuhani. U siječnju je James Kehoe, koji je u to vrijeme bio glavni financijski direktor trgovačkog diva Walmarta, rekao da smo "možda previše plakali prošle godine" o problemu krađe u trgovinama dodavši da je tvrtka vjerojatno potrošila previše na sigurnosne mjere.

Republikanci tvrde da su područja pod kontrolom demokrata žarišta kriminala i da lopovi nisu adekvatno kažnjeni. Optužuju vlasti u Kaliforniji da su preblage po tom pitanju budući da se krađe manje od 950 dolara smatraju običnim prekršajem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.