VIDEO Tuča u srpskom parlamentu zbog Crne Gore, vlast okrivila "ološa i fašista"

Foto: RTS/Screenshot

U SKUPŠTINI Srbije došlo je do incidenta nakon što su zastupnici stranke Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić ušli na sjednicu kako bi izrazili nezadovoljstvo što srpske vlasti nisu reagirale na usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. 

>> Zakon o Crkvi ipak izglasan, Srbi napravili kaos u crnogorskoj skupštini

Obradović i Kostić sukobili su se sa šefom naprednjaka Aleksandrom Martinovićem, nakon čega je nastao opći kaos.

Noseći transparente "Vučić i Milo - braća blizanci" i "Srbijo, zašto šutiš?", Obradović i Kostić su stali za govornicu parlamenta i upitali zastupnike vladajuće koalicije zašto ne reagiraju na usvajanje zakona u Crnoj Gori i uhićenje zastupnika Demokratskog fronta.

Pogledajte video

Šef zastupnika naprednjaka Aleksandar Martinović u jednom trenutku je ustao i prišao govornici, ali je Kostić stao između njega i Obradovića. Došlo je do povlačenja, a zatim je lider Dveri odgurnuo Martinovića.

Nastao je metež, a u naguravanju je sudjelovao i ministar obrane Aleksandar Vulin. Jedan od zastupnika Srpske napredne stranke (SNS) oteo je transparente zastupnicima Dveri i potrgao ih.

Predsjednica skupštine Maja Gojković rekla je da se sjednica prekida. Situacija se nakon nekoliko minuta smirila, a Obradović i Kostić su napustili dvoranu, piše N1.

Nakon incidenta tijekom cijelog dana nisu prestajale reakcije u Srbiji. 

Najprije je u samoj Skupštini govorila predsjednica Maja Gojković, koja je poručila da je to bio "fašistički napad Obradovića, Ivana Kostića i Saveza za Srbiju na Skupštinu Srbije".

Predsjednica Skupštine iz Vučićeve stranke zbog tučnjave napala oporbenog Obradovića, kaže da je fašist

"Osuđujem najoštrije ovaj fašistički napad Saveza sa Srbiju, Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića", kazala je Gojković. Za svoje je političke suparnike ocijenila da su danas pokušali pokazati kako bi izgledao rad Skupštine i Srbija kada bi oni uspjeli pobijediti i došli na vlast, prenosi Blic.

Gojković je navela da je ona svojim djelovanjem u trenutku incidenta pokazala volju većine, volju građana, a to je da fašizmu nije mjesto u Skupštini Srbije i da fašizam ne može da prođe.

Komentirajući to što je Boško Obradović kazao da je to bio politički performans, Gojković je kazala da "Obradović za sebe može da tvrdi da je balerina, ali nije balerina".

Na pitanje zašto je zamolila osiguranje da ne reagira u toj situaciji, Gojković je kazala:

"Zato što nisam željela igrati igru Saveza za Srbiju, pa da oni onda mogu da izigravaju žrtve u parlamentu. Nitko nije bio ugrožen, a znam kakva bi priča bila da sam dopustila osiguranju da reagira", navela je ona.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Gojković je kazala da je sigurna i uvjerena a da će Vlada Srbije pomoći narodu u Crne Gore i Srpskog pravoslavnoj crkvi i to svojim znanjem, političkim umijećem, mudrošću.

Još se jednom osvrnula na današnji incident.

"Uletjeli su u dvoranu, stali ispred predsjedavajućeg, urlali na sve nas i vrijeđali zastupnike u prvim redovima. Dogodilo se to da su zastupnici Saveza za Srbiju odlučili na fašistički način prekinuti rad Skupštine i izvrgnuti je ruglu", kazala je.

Oglasili su se i akteri tučnjave, šef zastupničke grupe vladajuće Srpske napredne Stranke Aleksandar Martinović i lider Dveri, stranke koja pripada oporbenom Savezu za Srbiju, Boško Obradović.

Vučićev zastupnik: Obradović vrijeđao predsjednika

Martinović  je tako rekao da je spreman da trpi sve političke i pravne sankcije zbog svog ponašanja u parlamentu, ali je ukazao da je ponašanje poslanika Dveri Boška Obradovića prevršilo svaku mjeru.

Kazao je i da je su za njega čast države i institucije mnogo važnije od zastupničkog mandata i privilegija koje ima kao zastupnik

"Nismo mogli dozvoliti da nasilnik, deklarirani fašista Boško Obradović gazi dostojanstvo Skupštine i države, da izvrgava ruglu sve ono što rade Skupština, Vlada i predsjednik Aleksandar Vučić. Tom nasilju i takvom ponašanju jednom mora da dođe kraj", poručio je Martinović, koji je kazao da je "Obradović s Ivanom Kostićem upao u dvoranu i nosio transparent kojim je vrijeđao predsjednika".

Obradovića je nazvao ološem i agresivcem koji želi incident. 

Obradović: Politički performans

Predsjednik Dveri Boško Obradović pojasnio je da nije želio izazvati nikakav incident, već da pozove vladajuću koaliciju da parlament zauzme jedinstven stav prema usvajanju Zakona o slobodi veroispovijesti u Crnoj Gori.

"Jedino čemu smo se mi nadali kada smo ušli u plenumsku dvoranu poslije godinu dana bojkota jeste da ćemo dobiti podršku vladajuće većine da Narodna skupština u cjelini zauzme stav prema događajima u Crnoj Gori", rekao je Obradović.

Dodao je da mu ni na kraj pameti nije bilo da će "neko krenuti da se fizički obračunava, samo zato što smo došli da podržimo Srbe i srpsku crkvu u Crnoj Gori".

Rekao je da su politički performansi poput onog koji su u dvorani izvele Dveri, uobičajeni u svijetu, i da ako je netko trebao reagirati, to trebala učiniti predsjednica parlamenta, a ne šef zastupnika naprednjaka Aleksandar Martinović.

"Ne može Aleksandar Martinović uzimati pravdu u svoje ruke, da se fizički obračunava ili da trga naše transparente", kazao je on, prenosi N1.

Obradović je rekao i da je Martinović pokušao fizički nasrnuti na njih, da im je opsovao majku 20 ili 30 puta, kao i da im je pretio da će im se osvetiti, i da će "biti eliminirani".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.