VIDEO Širi se snimka. Rusi su uništili prvi HIMARS

Foto: X

Čini se da je Rusija uništila jedan HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), višecijevni raketni bacač koji je SAD poslao Ukrajini, blizu istočnih linija fronta, pokazuju nove snimke. To je, kako se čini, prvi potvrđeni gubitak HIMARS-a tijekom dvije godine rata.

Snimka koja se širi društvenim mrežama pokazuje trenutak kada Rusi pucaju na HIMARS projektilom, nakon čega se vide plamen i dim. 

Ruski izvori kažu da je Kremlj pogodio HIMARS u blizini sela Nikanorivka, oko 45 kilometara zapadno od trenutnih linija fronte, sjeverozapadno od nedavno zauzetog grada Avdijivke i jugozapadno od naselja Bahmut pod ruskom kontrolom. I ukrajinski vojni blogeri potvrđuju kako je riječ o uništenju jednog HIMARS raketnog sustava blizu istočnih linija bojišnice.

HIMARS je vjerojatno pogođen raketom Iskander. SAD je Kijevu donirao 39 HIMARS-a kao dio sigurnosne pomoći vrijedne više od 44 milijarde dolara. Svaki HIMARS je moderni lanser projektila montiran na kamion, a njegov domet ovisi o vrsti ispaljenog projektila.

Brojni napadi HIMARS-om

Otkako je Ukrajina počela koristiti HIMARS protiv ruskih snaga, Moskva je često tvrdila da je uništila ove sustave na bojnom polju. Tvrdnje Kremlja nikada nisu neovisno provjerene. Snimke objavljene sredinom veljače pokazale su kako se dva HIMARS-a vraćaju u SAD na popravak, s različitim stupnjevima oštećenja.

Krajem veljače ruski i ukrajinski izvori izvijestili su da je kijevski HIMARS gađao veliku skupinu ruskih vojnika u Donjeckom selu Olenivki. Ubijeno je do 19 vojnika, rekla je ukrajinska vojska.

Ukrajinski dužnosnik rekao je prošlog mjeseca da je oko 65 ruskih vojnika ubijeno nakon što je HIMARS kojim upravlja Kijev pucao na poligon za obuku ruskih trupa u blizini grada Volnovakhe u Donjecku. Ubrzo nakon toga ukrajinski izvori su sugerirali da je HIMARS ciljao na drugu skupinu ruskih vojnika u južnoj regiji Herson.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.