Video: Pomrčina sunca ostavila Aziju u tami

OČI BROJNIH astronoma, turista i stanovnika Azije danas su bile uprte prema nebu zbog najduže pomrčine sunca u 21. stoljeću. Kako prenose strane agencije, jedno od najboljih mjesta za njezino promatranje bio je grad Jiaxing u kineskoj provinciji Zhejiang kojeg je baš danas, nakon dužeg razdoblja stabilnog vremena, zahvatila kiša. Međutim, meteorolozi su upozorili na kišu u svih osam gradova iz kojih će se, prema procjenama astronoma, najbolje moći vidjeti ovaj fenomen stoljeća.

Najvažnije gradsko događanje

U kineski grad s oko tri i pol milijuna stanovnika pristiglo je tisuće stranih turista, među kojima i dosta Indijaca koji su se bojali da će im monsunske kiše u njihovoj zemlji pokvariti pogled. Oko tisuće ljudi okupilo se na gradskom trgu kako bi prisustvovalo službenoj ceremoniji koja je prethodila događaju. "Naoružani" tamnim naočalama kao obaveznim "modnim dodatkom", budući da bi gledanje golim okom u pomrčinu moglo oštetiti vid, dočekali su pomrčinu koja je službeno počela u 8:22:20 sati. Jin Qinlong, direktor gradske turističke zajednice, rekao je da je pomrčina bila najvažniji događaj u gradu. "Unatoč stresu oko organizacije događanja, osjećao sam se smireno i opušteno kada je tama prekrila zemlju", rekao je.

Od Indije do Kine

Pomrčina je, naime, počela u zoru na zapadnoj indijskoj obali, zatim jer prošla preko Nepala, Burme, Bangladeša i Butana te stigla do doline kineske rijeke Yangtze, doma 300 milijuna ljudi. "Ovo je rijedak slučaj i mislio sam da ga nikad u životu neću doživjeti", rekao je Abdullah Sayeed, indijski student i promatrač pomrčine te je dodao da su vozači morali koristiti svjetla, jer se tama stvorila u trenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.