VIDEO Pogledajte snimku požara iz zraka. Sve iz skladišta je izgorjelo, šteta ogromna

Foto: Index

INDEX je na Žitnjaku razgovarao s vatrogasnim zapovjednikom, radnicima i predstavnikom tvrtke nakon strašnog požara koji je tvrtki nanio ogromnu štetu.

Proizvodni pogon je spašen i nitko nije ozlijeđen, to su dobre vijesti. Policija je stigla na mjesto požara oko 10 sati, očekuje se da će očevid započeti tijekom popodneva.

Pogledajte snimku požara iz zraka

 

Zapovjednik: Kad smo došli, cilj je bio spasiti pogon, uspjeli smo

"Požar smo lokalizirali oko ponoći, a oko 2 smo ga ugasili, odnosno više nije bilo vidljivog plamena. Uspjeli smo spriječiti da se vatra proširi na proizvodni pogon.

Sinoć se čulo da ima problema s hidrantima, ali nije bilo problema, nego smo imali previše vozila i jednostavno nije bilo dovoljne vode za sve. Hidrantska mreža je po pravilima struke, ali je nama, zbog velike količine gorivog materijala, trebalo puno više vode. Sve smo riješili s cisternama, a kad nam više nije trebalo jako puno vode, nastavili smo kako bi i inače.

Trenutno vršimo natapanje s vanjske strane da slučajno ne bi došlo do urušavanja krovne konstrukcije i da netko ne nastrada, ima još dima, dogašivanje će trajati danas, a možda i sutra djelomično.

Zbog materijala koji je gorio, razvile su se temperature iznad 1000 stupnjeva, a prilikom takvih temperatura stradava i beton. Betonska konstrukcija pri takvim temperaturama mijenja svoju strukturu pa dolazi do ulegnuća. U izgorjelom skladištu je došlo do ulegnuća betona, ponegdje je i urušen pa ne možemo zato još ulaziti unutra. Nema potrebe ugrožavati ljudske živote.

Nema više nikakvog straha da bi moglo gorjeti opet.

Kad smo došli, skladište je već gorjelo, nije bilo pomoći, trebali smo spasiti proizvodni pogon da ljudi danas-sutra mogu nastaviti normalno raditi. I u tome smo uspjeli", rekao nam je Tomislav Rukavec, zapovjednik JVP-a Žitnjak.

Šteta ogromna

Franjo Skok, član uprave i voditelj poslovanja, zahvalio je vatrogascima. Rekao je da je šteta nekoliko desetaka milijuna kuna.

"Sve što je bilo u tom skladištu je izgorjelo. Ionako se teško borimo na tržištu. Imamo oko 160 zaposlenih, dosta obitelji ovisi o poslu", govori razočarano Skok.

U proizvodnji je bilo 30 radnika kad je izbio požar, srećom nitko nije ozlijeđen.

Tvrtka ima videonadzor, ali se snimke još ne mogu izvući jer je struja isključena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.