VIDEO Pogledajte povijesni trenutak, zajedničko slijetanje dviju manjih raketa

Foto: SpaceX

TOČNO U 21:45 po našem vremenu, nakon više odgoda tijekom dana, SpaceX je lansirao raketu koja se zove Falcon Heavy. Raketa je, uz oduševljenje prisutnih, uspješno poletjela i brzo nestala na nebu. Lansiranje su putem interneta uživo pratili milijuni ljudi.

Tri minute nakon polijetanja odvojile su se manje rakete koje su bile nužne jer one daju potisak nužan da glavna raketa izađe iz atmosfere. Nekih desetak minuta nakon polijetanja te dvije manje rakete sletjele su natrag u bazu s koje su, u sklopu Falcon Heavyja, netom prije uzletjele.

Rakete su, baš kako je planirano, sletjele nekoliko desetaka metara jedna od druge, praktički istovremeno. To je izazvalo oduševljenje svih prisutnih.

"Ovo je velik događaj u povijesti letova svemirom", napisao je CNN nakon što su dvije rakete uspješno prizemljile.

U dosadašnjoj praksi letova u svemir, te rakete koje su se odvajale od glavne rakete redovito su propadale. Elon Musk i njegov SpaceX to su uspjeli promijeniti, a danas su dvije takve rakete, koje su netom prije obavile zadani posao, uspješno sletjeli jednu pokraj druge. Upravo bi ta novost korištenja starijih raketa iznova i iznova u budućnosti trebala značajno smanjiti troškove leta u svemir.

Svakako, pogledajte kako je izgledao taj povijesni trenutak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.