VIDEO Plenković na vladi naredio ministrima da govore da nema HDZ-ovog pravosuđa

Foto: Pixsell/Zeljko Lukunic

DANAS je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica vlade.

Pogledajte snimku sjednice vlade

Tekstualni prijenos

"Po sedmodnevnoj incidenciji vratili smo se na kolovoz prošle godine", rekao je Plenković.

"Ohrabrujućim brojkama pridonosi velik broj cijepljenih i naši odgovorni sugrađani. No, primjećujemo da se ritam cijepljenja, posebice prvom dozom, nažalost, usporio, prvenstveno zbog pomanjkanja interesa", rekao je Plenković.

"Cijepljenje je jako važno ako želimo potpuno ukinuti sve mjere", dodao je.

"Ovo je ispit zrelosti cijelog društva"

"Još jednom apeliram na sve sugrađane koji se nisu cijepili, na sve službe koje su angažirane na ovom poslu, na sve zdravstvene djelatnike, da još potaknemo naše sugrađane da se cijepe, da to učine i da ne oklijevaju, da se vratimo u normalan život i da ukinemo sve mjere. Ponavljam, statistika je neumoljiva, na 45 potvrđenih slučajeva jedna osoba će, nažalost, preminuti u roku od dva tjedna. To je ogroman rizik, znatno veći od rizika od nuspojava, koji je eventualno jedan slučaj na 100.000 cijepljenih. To je za bilo kojeg matematičara dovoljno dobar razlog za cijepljenje", rekao je Plenković.

"Cijepljenje je neusporedivo manji rizik od zaraze virusom, koji je odnio više od 8000 života naših sugrađana koji su umrli ili s covidom ili od covida. Nemojmo dozvoliti da zemlje koje su bile manje uspješne u borbi s covidom sad budu uspješnije od nas. Mi ovim ne štitimo samo zdravlje nego i ekonomiju. Najbolji lijek da troškova zbog pandemije bude manje je cijepljenje. Štitimo time radna mjesta i pravo na normalan život. I zato je važno da ostvarimo plan od 50% cijepljenih do kraja lipnja, da možemo dalje ukidati mjere. Ako to ne napravimo, ugrozit ćemo turističku sezonu. To bi značilo i gubitak za gospodarstvo, ne smijemo si to dopustiti", rekao je.

"Ovo je ispit zrelosti cijelog društva. Apeliram na mlade, budite primjer drugima, budite odvažni, vjerujte u znanost, cijepite se - to je najbrži povratak u normalan život. Iskoristimo ovih 20-ak dana pred nama da dođemo do tih 50%, da možemo reći da smo osigurali pretpostavke za turističku sezonu i oporavak ekonomije", rekao je.

O borbi protiv nasilja

Potom je govorio o izmjenama Kaznenog zakona i uvođenju kaznenog djela osvetničke pornografije.

"Osnažit ćemo postojeće mjere, zaštititi ranjive skupine, uvest ćemo i nezastarijevanje teškog spolnog zlostavljanja. Promijenit ćemo i zakon o suzbijanju nasilja u obitelji", rekao je.

 

"Želimo uputiti poruku da je nasilje društveno neprihvatljivo i da će biti najstrože sankcionirano. Želimo nasilnike kazniti, ali i odvratiti sve one potencijalne nasilnike", rekao je Plenković.

O Mladiću

Potom je komentirao i konačnu presudu Ratku Mladiću.

"Pozdravili smo tu presudu jer je konačno i pravomoćno osuđen za neke od najokrutnijih zločina na području BiH. Između ostalog, osuđen je i za genocid. Žao nam je što nije osuđen i optužen za zločine počinjene tijekom agresije na Hrvatsku", rekao je.

O korupciji i pravosuđu

"Pravosudna tijela rade svoj posao samostalno i neovisno. Vjerujem da je to i najnepovjerljivijima jasno. Čini se da to nije jasno oporbi ni predsjedniku države. DORH pokreće postupke i time izbija argument da je HDZ korumpirana stranka ili da štiti korupciju. Ta mantra je već niz godina srž njihove politike. Svaki postupak pokrenut protiv svake visokopozicionirane osobe je potvrda da nisu u pravu. To je dokaz da nema privilegiranih i da stranački položaj ne štiti nikoga. I zato je širenje lažne teze da je pravosuđe HDZ-ovo, da su ovi suci u Osijeku HDZ-ovi, jednostavno laž. I na tome ću inzistirati i očekujem od vas svih da na tome inzistirate. Postupci koji se pokreću za mandata naših vlada znače samo jedno - ovo je vrijeme obračuna s korupcijom. Naša je vlada shvatila što su čije nadležnosti i ne traži od ravnatelja policije ili šefice DORH-a da nas informira o tajnim postupcima. Ne postoji HDZ-ovo pravosuđe. Možda je postojalo SDP-ovo", rekao je Plenković.

 

"Ne korupciji i ne mantrama o korumpiranom HDZ-u"

"Kao premijer nemam potrebu ni razloga ikoga štititi ni koristiti pravosuđe za obračun s protivnicima. Ne zanima nas protiv koga se vode postupci. Zanima nas da osobe kojima je dokazana krivnja budu kažnjene i da te kazne budu takve da svatko u ovom društvu shvati da je korupcija neprihvatljiva", rekao je Plenković.

"Činjenica je da korupcija postoji u svim segmentima društva, pa i u pravosuđu. Mi možemo osuditi pojave i apelirati na pravosuđe da ovaj slučaj riješi u kratkom roku. Mi ne prihvaćamo sliku da je cijelo pravosuđe korumpirano. Ne korupciji, ne nasilju i ne mantrama o korumpiranom HDZ-u i utjecaju na pravosuđe. Tu tezu ćemo ponavljati milijun puta ako treba u narednim godinama. I molim vas da svi kao članovi vlade stojite iza tog jer nije nebitno kakvu reputaciju imamo", rekao je

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.