VIDEO Ova žena (103) radila je karte za Dan D. Danas je dobila najviše odlikovanje

Screenshot: BBC

Britanskoj mornaričkoj časnici koja je pomogla u izradi karata za invaziju na Dan D francuski predsjednik Macron dodijelio je najviše francusko odlikovanje - Orden Legije časti.

Christian Lamb, koja ima 103 godine i živi u Londonu, dobila je orden na komemoraciji u Ver-sur-Meru u Normandiji, gdje se obilježavala 80. obljetnica desanta koji je bio ključan u oslobođenju Europe od nacista. "Zadivljena sam, nisam očekivala takvo što", rekla je Lamb za BBC.

Pogledajte snimku!

Tko je Christian Lamb?

Christian Lamb potječe iz mornaričke obitelji, a otac joj je bio admiral. Neposredno prije početka Drugog svjetskog rata namjeravala je ići na sveučilište u Oxfordu, no kad je izbio rat, promijenila je planove i pridružila se Wrensu - Ženskoj mornaričkoj službi.

Do dobi od 20 godina bila je unaprijeđena te se ubrzo uključila u iscrtavanje karata za ratne brodove. Poslana je u Belfast kada je HMS Oribi došao u luku na popravak.

Na brodu je upoznala poručnika Johna Lamba i zaručili su se nakon samo 10 dana. Lamb se prisjetila koliko bi bila, kada bi iscrtavala karte za njegov brod, zabrinuta za njegovu sudbinu na moru.

Njezin suprug preživio je rat i par je nakon toga zasnovao obitelj. Lamb je morala držati rad na izradi karata u tajnosti čak i od svog muža, i to dok nije prošlo 40 godina od invazije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.