VIDEO Pijavice u Dalmaciji, uništeni auti, kuće... "Kao da je avion kroz krov prošao"

Foto: HRT

HLADNA fronta zahvatila je danas Jadran. Mjestimično je padala tuča, a na većim nadmorskim visinama pao je i snijeg. Dalmaciju je jutros zahvatila kiša, a u sjevernijim dijelovima pala je i snažna tuča, javlja Dalmacija Danas

 

Jači neverini zahvatili su benkovačko područje, gdje je bilo i tuče, a grmljavinski oblaci brzo se premještaju prema zaleđu Šibensko-kninske županije. U višim planinama počeo je padati snijeg, trenutno je dosta visoko, iznad 1400 metara nadmorske visine, no s padom temperature popodne će ponegdje snježna granica biti i ispod 500 metara.

Na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji temperature su od 8 do 12°C, a južnije do čak 16 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu je zapuhala bura koja će se popodne proširiti na cijelu obalu i kada će udari biti preko 100 km/h. Uskoro se neverini očekuju i u srednjoj Dalmaciji, no već krajem dana slijedi prestanak oborine i postupno razvedravanje sa zapada. Prolaskom fronte bit će hladnije, a osjet hladnoće povećavat će vjetar. Zbog bure bit će ograničenja u cestovnom, ali i u prometu morem.

Pijavica kod Benkovca nosila kontejnere i dizala krovove

Šire benkovačko područje danas nešto prije podne zahvatilo je jako nevrijeme. Najgore je bilo u novom naselju u Miranjama, gdje je vjetar nosio sve pred sobom, javlja HRT. Žarko Čuljak kaže kako je pijavica došla s mora te gurala kontejnere komunalnoga poduzeća, ali je oštetila i stambene objekte.

"Šteta je ogromna, kod mene i na još petnaestak objekata kud je ta pijavica naišla. Dizalo je krovove i crijep. Na ovoj južnoj strani gotovo da nema nikoga kome nije poparalo crijep", ispričao je za HRT stanovnik Miranja Žarko Čuljak.

"Lomilo je dimnjake i ove kape na njima. Susjedi je kompletno dimnjak srušilo. Kamp-kućicu je susjedu ispred mene odnijelo i razmrskalo je da je ne možete prepoznati. Da ne znamo da je kamp-kućica, ne bismo je prepoznali kako ju je uništilo", kaže Čuljak.

Ozlijeđenih osoba nije bilo, ali je stanovnicima napravljena materijalna šteta. Vjetar je nosio crijepove s krovova, oštetio nekoliko vozila, bacao kontejnere, čupao tende, a jednoj obitelji čak i razbio ulazna vrata te napravio znatnu materijalnu štetu.

"Kao da je avion kroz krov prošao"

Mještani Novog naselja kažu da takvo što u životu nisu vidjeli.

Milica Miletić za Novu TV kaže kako je vjetar počupao masline i ulazna vrata kuće. Šteta je nekoliko tisuća kuna. Kata Dizdar rekla je kako nije smjela ni vrata otvoriti. Od straha nije znala šta da radi. "Kao da je avion kroz krov prošao", zaključila je.

Žarko Čuljak, mještanin, kazao je kako su on i kći vidjeli kako kontejner leti prema njihovoj kući. Sagnuli su se da ne bi nastradali, a kontejner je oštetio fasadu. "Proletio je i udario u zadnji kraj kuće. Krov je oštećen, južna strana gdje je udarala ta pijavica, nema crijepa da je ostao zdrav... letjeli su izvan krova, to je sve padalo..."

Čuljak je pokušao otvoriti vrata dok je vani bjesnila pijavica. 

"Isto kao da je s druge strane netko vukao k sebi vrata, to je trajalo a možda i 10 sekundi..". Kaže kako se bojao, u kući je bilo i dvoje djece. Svi su se prastrašili, bili su nemoćni.

Pijavica i iznad Splita

Između 12:30 i 13 sati jako nevrijeme zahvatilo je i šire splitsko područje. Dok je iznad 500 metara pao snijeg, niže je bilo obilne tuče. Vrlo atipično i za dio godine i za lokaciju, na području Mravinaca se pojavila razvijena pijavica. Napravila je materijalnu štetu, srećom nitko nije ozlijeđen.

"Imala je putanju dugačku nekoliko stotina metara. Prvo se nebo jako zacrnilo na zapadu, a onda je krenulo nevrijeme s tučom i snažnim vjetrom. U jednom trenutku sam vidio da se pojavila pijavica koja je, tamo gdje je prošla, čupala grane i stabla, dizala je kupe na pojedinim kućama. Bilo je strašno, ovako što još nisam vidjela. Srećom kratko je trajalo", kazala je za Dalmacija Danas stanovnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.