VIDEO Eksplodiralo skladište oružja u Srbiji: "Sve podrhtava, stravično je"

Screenshot: YouTube/Novosti

U ČAČKU u Srbiji došlo je sinoć do niza eksplozija u tvornici oružja. U tvornici se tada nalazilo 60 radnika, ali na svu sreću nitko nije ozlijeđen.

Na videosnimkama na društvenim mrežama može se vidjeti veliki požar kojeg prate snažne detonacije, piše B92.

Prva detonacija čula se sat i pol u petak poslije ponoći u skladištu streljiva tvornice "Sloboda" koja je proizvodi kućanske aparate, ali i topnička streljiva, pogonska goriva i eksplozive.

Na okolnim kućama popucali prozori

"Radila sam u pogonu s još sedam kolega kada je došlo do eksplozije. Uspjeli smo izaći van, doći do jedne zgrade i ući u podrum. Ta zgrada nema prozore i ukopana je u zemlju. I dalje se nalazimo u tom podrumu. Čuju se detonacije, sve podrhtava. Stravično je", napisala je Aleksandra Ćirović, radnica koja je u trenutku eksplozije bila u tvornici.

Lokalni stanovnici su rekli da su morali pobjeći iz kuća.

"Morali smo pobjeći iz kuće jer živimo odmah pored tvornice, jedva smo izvukli živu glavu“, rekla je Jelena iz Čačka.

Nakon više od sat vremena nakon prve detonacije, eksplozije nisu jenjavale, a krhotine oružja letjele su na sve strane. Na okolnim kućama su popucali prozori.

"Nema razloga da građani budu zabrinuti"

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, potvrdio je na Facebooku kako je došlo do serije eksplozija u tvornici Sloboda, ali da nije bilo žrtava niti ozlijeđenih.

"U seriji eksplozija koje su se dogodile u tvornici Sloboda nije bilo ljudskih žrtava, niti ozlijeđenih. Nema razloga da građani budu zabrinuti. Evakuirano je 30 radnika tvornice i okolno stanovništvo. Na mjestu događaja su pripadnici vatrogasnih jedinica SVS-a i vatrogasne jedinice tvornice Sloboda“, napisao je Todorović.

Gradonačelnik je kasnije izjavio za Radio-televiziju Srbije (RTS) da je evakuirano šezdesetak radnika treće smjene, a nešto kasnije i četvorica radnika koji su se od eksplozija sklonila u podrum.

"Prve detonacije odjeknule su iz skladišta ubojitih sredstava. Dobro je da se eksplozija i požar nisu dogodili u proizvodnim halama", rekao je Todorović.

Uzrok nesreće još nije poznat

Policija još ne dozvoljava pristup tvornici, uzrok nesreće još nije poznat, a po protokolima za ovakve incidente, detaljan očevid bit će moguć nakon 24 sata, kad se rizik od mogućnih naknadnih detonacija svede na minimum.

U sličnoj eksploziji 2003. godine poginula su tri radnika "Slobode", dok jedna eksplozija u 2010. nije izazvala žrtve.

Postrojenja tvornice "Sloboda" teško su oštećena 1999. godine tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije, kad su tijekom tromjesečnih zračnih udara oštećeni brojni pogoni vojne industrije.

Od tada se srpska industrija naoružanja oporavila i izvozi topnička streljiva mahom u države Afrike i Azije, ali i na Zapad, uključujući čak i pojedine članice NATO-a. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.