VIDEO Ministarstvo o nestanku mrtvaca prije inspekcije: Inspektori se uvijek najave

Foto: Index

DRŽAVNI tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić obratio se novinarima ispred Ministarstva zdravstva vezano uz snimku iz mrtvačnice bolnice Sveti Duh koju je objavio Index te uz slučaj u Sisku, gdje su dvije pacijentice strpane u isti krevet, a jedna je umrla dva dana kasnije, što je ravnatelj sisačke bolnice prešutio.

Podsjetimo, čitatelj Indexa poslao nam je snimku za koju tvrdi da je stara nešto više od 2 tjedna, a prikazuje posmrtne ostatke koji su poredani na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh u Zagrebu. Riječ je o najmanje sedam mrtvih tijela koja leže na podu Zavoda za patologiju te bolnice, dok najmanje četiri, pokrivena plahtom, leže na bolničkim transportnim kolicima. Snimka pokazuje i zatvorene hladnjake.

Iz Ravnateljstva KBC-a Sveti Duh su nam rekli kako se zbog nedovoljnog broja hladnjaka tijela preminulih moraju, dok se ne oslobodi hladnjak, privremeno smještati u prostoru mrtvačnice. Iz Ministarstva zdravstva ističu da je krajnje neprimjereno i nehumano zbrinjavanje posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KB-a Sveti Duh.

Iz Svetog Duha rekli su jučer i da je inspekcija bila kod njih u dva navrata te da nisu ništa našli. Dulibić je danas rekao da se inspekcije uvijek najave prije dolaska.

PRATITE IZJAVU

Beroš daje izjavu o posmrtnim pstatcima u KB Sveti Duh

Objavljuje Index.hr u Petak, 28. travnja 2023.

"Mi smo zaprimili nekoliko predstavki, ministar Beroš je razgovarao s ravnateljicom i s gradonačelnikom, da poduzmu sve moguće mjere da se ti nedostaci otklone. Uputili smo predstavke i Sanitarnoj inspekciji", rekao je Dulibić.

"I ranije smo reagirali, poslali smo inspekcije, više puta smo upozoravali da isprave sve situacije. Očito imamo problem u Ravnateljstvu KB-a Sveti Duh", dodao je.

Kakve su bile pritužbe?

"Naveli su da ima mali broj frižidera, da ne rade, da ima raspadnutih tijela, da djelatnici rade bez opreme itd...", rekao je.

Novinari su pitali što su učinili nakon što su dobili pritužbe.

"Poslali smo im službeni dopis, mi smo odmah reagirali, prije par dana smo dobili predstavku. Ovo nije slučaj za Zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravstva, već Sanitarne inspekcije", odgovorio je Dulibić.

Kako je moguće da su tijela tamo 14 mjeseci?

"Ne znam, to će se morati očitovati iz bolnice", kazao je.

Na pitanje što može Ministarstvo učiniti odgovara: "Ministarstvo ne može ništa dok se prava ne prenesu na državu. A to će biti 1.1 2024., bolnica postaje državna tada."

 

U Sisku nema kreveta, u Zagrebu nema mjesta u mrtvačnici, stalno problemi...

"Ima dovoljno kreveta, djelatnici moraju pokazati više empatije prema našim građanima. Bit će sankcije za Sisak. Netko mora odgovarati za to", poručio je.

Je li i ravnatelj sisačke bolnice nesposoban za rad kao i ravnateljica KB-a Sveti Duh?

"On se mora ispričati i onda ćemo vidjeti", odgovorio je.

Najave li se inspekcije?

"Oni se očito najave, u čemu je tu problem?

Imamo mi i redovna postupanja i izvanredna postupanja...

Uvijek se najave, da znaju šefovi da moraju pripremiti sve, određene dokumente i slično", kaže Dulibić koji ne vidi ništa sporno u tome da se inspekcija najavi.

 

Kakvo je stanje u hrvatskim bolnicama, stalno nešto izlazi u javnost...

"Generalno je stanje dobro.

Ja se nadam da je ovo iznimka."

O krivotvorenju korona-testova?

"Prvi put čujem za tog čovjeka. Ne znam ništa o tome."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.