VIDEO Leković zamuckivao na pitanje zašto je HND napao Index: "Nisam samo ja..."

Screenshot: YouTube

"U ČEMU je problem Indexa i njihovih komentara?", na to osnovno pitanje voditelja informativno-političkog magazina Pressjek Ernesta Marinkovića, šef Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković sinoć nije imao smisleni odgovor.

Kolega je napisao mišljenje, a vi mu govorite da vrijeđa!


Naime, u emisiji Pressjek koja se emitira na Kanalu RI gostovao je Leković, a jedna od tema bilo je priopćenje HND-a. Krovna novinarska organizacija proglasila je tako Indexov satirični članak o posmrtnim ostacima Leopolda Mandića - govorom mržnje.



"Reagirali smo jer su članci koji su objavljivani na Indexu u vrijeme dok su prenošeni ostaci Leopolda Mandića bili nekulturni i išli su izravno na ljude koji su sudjelovali u takvom događaju", pokušao je objasniti Leković, dodajući da je u ovom slučaju trebao biti kritiziran samo javni servis. HTV je morao biti predmet kritike, smatra Leković, zbog odluke Prisavlja da se u korist prijenosa ostataka Leopolda Mandića na jedan dan ukine emisija "Hrvatska uživo".

Voditelj Marinković pročitao je dio priopćenja HND-a u kojem stoji da je novinar Indexa "vrijeđao osjećaje vjernika", dodavši da se on osobno nije osjetio uvrijeđenim.

"Kolega novinar na Indexu naprosto je napisao svoje mišljenje, a vi mu govorite da vrijeđa. Gdje je tu sloboda govora?", pitao je Marinković Lekovića, dodajući da nije u redu da strukovna organizacija optužuje novinara Indexa da na najgori mogući način vrijeđa osjećaje vjernika. No, šef HND-a izgledao je prilično zbunjeno.

Leković: Nisam samo ja pisao priopćenje

"Mi kao strukovna organizacija donosimo priopćenja. Ja kao predsjednik potpisujem, a odluke donosi Izvršni odbor. Mi smo napisali svoje mišljenje s kojim se nitko ne mora složiti", rekao je Leković, dodajući da HND tim priopćenjem nije nikoga vrijeđao.

Na upit da komentira izjave intelektualaca, među kojima je i bivši šef HND-a, a koji smatraju da  priopćenje HND-a nikako ne stoji, Leković je odgovorio da oni to ni ne moraju.

"Ne moraju se složiti s našim mišljenjem", rekao je šef HND-a. Još jednom je ponovio kako odluku o priopćenju protiv Indexa nije donio sam, već ju je donijelo jedanaest članova HND-ova odbora.

Leković na kraju nije znao ni objasniti koji je bio povod priopćenju HND-a u kojem se napada sloboda govora, ponovivši da je dio ljudi bio zatečen pisanjem Indexa.

"Imate pravo ne čitati Index. To je privatni medij na koji se ne plaća pretplata", rekao mu je Marinković, na što je Leković odgovorio da nitko ne mora gledati ni javnu televiziju. S tim se nije složio voditelj, tvrdeći da se HTV ipak plaća putem pretplate.

Marinković je na kraju upitao Lekovića je li i HTV-u poslao priopćenje zbog Leopolda Mandića i ukidanje emisije Hrvatska uživo, s obzirom da je šef HND više puta naglasio da je to velika greška.

"Nisam", rekao je Leković. Pisao je samo Indexu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.