Video: Kurdi pronašli impresivnu mrežu tunela u kojima su se krili barbari Islamske države

Screenshot: YouTube/Sky News

TIJEKOM ponovnog osvajanja Sinžadra i istjerivanja džihadista ISIS-a iz uporišta iz kojeg su istjerali tisuće civila (onih koje nisu pobili ili porobili), Kurdi su pronašli tunele kojima su se služili militanti zloglasne Islamske države.

Sky News na YouTube je objavio video ulaska kurdskih snaga u podzemne tunele ISIS-u, koje su izgradili dok su kontrolirali grad, piše WSJ.

"Toliko je mnogo tunela da ih nismo mogli ni izbrojati. Ovaj im omogućava da idu u i iz dućana na ulici do mjesta gdje rade bombe", rekao je kurdski vojni zapovjednik Husein Khuru Murad.

Kako su napadi na Sindžar jačali, džihadisti su kreirali veliku mrežu tunela kako bi militanti mogli izbjeći izlaženje na listinu. U kućama su probili rupe u zidovima kako bi se mogli kretati između zgrada, bez da ih oni iz vana mogu pratiti, rekao je Murad.

Impresivna mreža tunela

Jedan od tunela posebno je impresionirao Kurde, budući da su džihadisti unutar njega izgradili betonsko sklonište ispod kuće te su se tamo sakrivali za vrijeme zračnih napada. Nakon njih temelji kuće su popustili, no bunker je ostao čitav.

Drugi tunel u kojem je povezano više kuća imao je i vlastiti sustav ventialcije te je vodio do borbenih pozicija. Nedavno je bio korišten, što dokazuje čisto rublje na sušilici i kava na štednjaku, koji su dočekali Kurde kad su ušli u prostor.

Jedna je prostorija bila ukrašena grafitima ISIS-a, dok je tlo bilo ispunjeno stotinama korištenih boca za vodu, neke od njih ispunjene urinom. Kako piše WSJ, to dokazuje da su militanti Islamske države u ovim prostorima boravili što su više mogli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.