VIDEO Dva ključna Putinova saveznika drže vojne vježbe uz granicu NATO-a

Foto: EPA

Kineske i bjeloruske trupe započele su zajedničke vojne vježbe u blizini bjeloruskog grada Bresta, pet kilometara od poljske granice. Manevri kodnog naziva Eagle Assault trajat će 11 dana, do 19. srpnja. "U sklopu protuterorističkih vježbi vojno osoblje obiju zemalja razradit će pitanja noćnog slijetanja, svladavanja vodenih prepreka i izvođenja operacija u urbanim uvjetima", objavilo je bjelorusko ministarstvo obrane na Telegramu.

"Grupiranje NATO-a na granici s Bjelorusijom ubrzano raste, što dovodi do porasta napetosti u regiji", stoji u drugoj objavi koja upozorava na "oštru reakciju" ako netko "prijeđe bjeloruske granice", prenosi Politico.

Vježbe su odgovor na "agresivnu vanjsku politiku Zapada prema Bjelorusiji" i na "ukrajinske provokacije", rekao je Vladimir Kuprijanjuk, zamjenik načelnika Glavnog stožera bjeloruskih oružanih snaga.

Vježbe započinju uoči summita NATO-a u Washingtonu koji će se održati od 9. do 11. srpnja. Poljski ministar obrane Władysław Kosiniak-Kamysz rekao je prošli tjedan da će Poljska i Litva pokrenuti pitanje zaštite granica na summitu. "U tijeku je hibridni rat na granici Poljske i Bjelorusije, kao i na granici Latvije, Litve i Estonije", rekao je Kosiniak-Kamysz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.