VIDEO Aktiviralo se klizište na odlagalištu Jakuševec, pogledajte odron gomile smeća

Foto: Pixsell/Luka Stanzl

U subotu se na zapadnoj strani zagrebačkog odlagališta otpada Jakuševec-Prudinec aktiviralo veliko klizište i došlo je do odrona velike količine otpada, javlja portal Kronike Velike Gorice. Udruga Ekologija grada kaže da je Zagrebački holding trebao upozoriti sve građane koji se nalaze u okolici odlagališta. 

 

“Poslali smo upit Gradu Zagrebu. Zagrebački holding je trebao upozoriti sve građane koji su na području koje odlagalište otpada ugrožava. Trebala su odmah biti provedena mjerenja da bi se utvrdila eventualna zagađenja okoliša, a ona, prema našim saznanjima, nisu provedena, isto kao kad je gorio glomazni otpad. Zna se kako treba postupati, a oni se prave kao da se ništa nije dogodilo”, rekao je Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada.

Isto se dogodilo i kad je Bandić bio gradonačelnik?

Kako iz Holdinga neslužbeno doznaju Kronike Velike Gorice, nešto slično se dogodilo i 2006. godine, dok je gradonačelnik Zagreba bio Milan Bandić. Klizište se tada aktiviralo na južnoj strani odlagališta.

Bandić je tada, kaže izvor iz Holdinga, preko noći angažirao građevinsku tvrtku za brzi projekt sanacije, kojoj se također vrlo brzo i pristupilo, pa je javnost ostala neupoznata sa slučajem. Isti izvor tvrdi da se, kao i tada, i sada odron dogodio zbog nedovoljne primjene sile pri zbijanju otpada.

Što kažu u Gradu?

"Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji. Rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije istih te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo", izvijestili su iz Gradske uprave.

Kažu da prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u razdoblju nakon klizišta do danas, nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja. Sva mjerenja obavljaju akreditirane tvrtke u skladu s ishođenim dozvolama.

Ističu i da prilikom djelomičnog urušavanja nije bilo ozlijeđenih, a Zagrebački holding  je odmah po nastanku događaja obavijestio Državni inspektorat. Prve procjene ukazuju na velike količine oborina kao mogući uzrok djelomičnog urušavanja.

"U tijeku je snimanje stanja"

"U tijeku je snimanje stanja s ciljem utvrđivanja uzroka djelomičnog urušavanja i količine urušenog materijala. Projektant odlagališta je u postupku pripreme projekta hitne sanacije. Navedeno djelomično urušavanje nije utjecalo na rad odlagališta koje uredno funkcionira", istaknuli su u zagrebačkoj Gradskoj upravi. 

Odlagalište otpada Prudinec/Jakuševec gradi se prema projektnoj dokumentaciji i ishođenoj građevinskoj dozvoli u skladu sa Zakonom o gradnji i ostalim propisima koji uređuju područje građenja. Zagrebački holding je za poslove izgradnje odlagališta angažirao izvođača radova koji obavlja izgradnju sukladno projektnoj dokumentaciji i pravilima struke, stručni nadzor koji nadzire izgradnju sukladno građevinskoj dozvoli i propisima koji uređuju građenje te projektanta i projektantski nadzor koji nadzire da se izgradnja odvija sukladno projektnoj dokumentaciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.