Vice Blagaić: Erste je otimala firme i projekte, a njihovi prijatelji ih prodavali po tržišnim cijenama

Foto: Index

NIJE imao dlake na jeziku Vicenco Blagaić, vlasnik Profectus grupe, koji je danas svjedočio o tome kako mu je Erste banka htjela oduzeti firmu i projekt te mu pri tom nanijela štetu koju procjenjuje na 64 milijuna eura sa kamatama. Na splitskom Općinskom sudu danas je održana prva rasprava u kaznenom predmetu protiv Erste banke za odavanje bankarske tajne, a postupak je u sudnicu doveo čak dva saborska zastupnika, Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida te odvjetnika Juru Martinovića iz MOST-a. Obojica su bila na strani Blagaića, dok je Erste banku, kojom je donedavno rukovodio Pero Radaković, kartaški prijatelj bivšeg SDP-ovca Slavka Linića, predstavljao Vladimir Terešak, glavni odvjetnik HDZ-a.

Odali poslovnu tajnu klijenta

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Erste banke za odavanje poslovne tajne, točnije internog izvještaja svih Blagaićevih tvrtki koji je osvanuo u Business.hr-u zbog čega se iz posla na Šolti povukao IGH Jure Radića koji je trebao preuzeti cijeli projekt i otplaćivanje kredita od 6 milijuna eura. Zbog objave bilance, do preuzimanja nije nikada došlo, a Blagaić tvrdi da ni banka nije isplatila sve što je bilo odobreno. U međuvremenu su mu blokirali račune, odbili nekoliko investitora koji su htjeli uložiti milijune, a dug je narastao na 10 milijuna eura. Blagaić tvrdi da je Erste banka zapravo htjela preuzeti njegov projekt Tri sestrice, odnosno, Hrvatski san kod Dubrovnika i da se u to uvjerio kada je saznao i za priče ostalih žrtava iste banke u Udruzi Pazite s kim bankarite.

Blagaić o motivu: Žrtve poduzetnici s projektima značajno većim od kredita

"Žrtve su poduzetnici koji imaju projekte značajno veće od kredita. Ljudima su otimali firme i projekte, u banci je uspostavljen poseban Work out odjel za te poslove. Svojim prijateljima prodavali po nabavnoj cijeni, a oni po tržišnoj cijeni, i onda bi se to dijelilo", ustvrdio je Blagaić u sudnici. 

Premda je Erste banka optužena kao pravna osoba, u optužnici nema nikoga iz banke, tj. nema odgovorne osobe u pravnoj osobi, jer Državno odvjetništvo nije uspjelo s dovoljnom sigurnošću utvrditi tko je odao poslovnu tajnu.

Oštećeni zna ime bankara koji je bilancu doturio novinaru, Državna odvjetništvo tvrdi da nema dokaza 

Blagaić je u sudnici spomenuo nekoliko imena do kojih je došao nakon što je njegov prijatelj Andrija Kević postao suvlasnik Business hr. Naveo je i ime jednog službenika kojeg mu je otkrila bivša direktorica Erste banke u Splitu. Državno odvjetništvo nije, međutim, poduzelo kazneni progon protiv njega, navodno nije bilo dovoljno dokaza.

Odvjetnik Erste banke: Optužnica nije utemeljena na zakonu

Odvjetnik Terešak dao je komentar nakon rasprave koja je potrajala puna dva sata.

"U uvodnom govoru otklonio sam kaznenu odgovornost optužene pravne osobe i smatram da ćemo to vrlo lako dokazati u postupku. Ovdje postoji niz pravnih problema i smatram da optužnica nije utemeljena na zakonu s obzirom da ne postoje stvarne i pravne zapreke za progon kaznene osobe, a nesposobnost organa gonjenja da utvrde tko je počinio djelo i je li djelo uopće počinjeno ne predstavlja niti stvarnu, niti pravnu zapreku. Odgovornost pravne osobe izvodi se iz krivnje odgovorne osobe. Neću tvrditi da su nesposobni, ali nisu uspjeli utvrditi tko je počinio kazneno djelo, a drugo je li to bila odgovorna osoba iz pravne osobe. Postoji niz pravnih problema o kojima ćemo detaljno elaborirati", kazao je odvjetnik Terešak.

Sinčić: Ovo je znak da vrijeme kada su banke mogle raditi što hoće polagano završava

"Ovo je prvi slučaj da se kazneno progoni jedna poslovna banka. To je jako dobar znak da vrijeme kada su banke u Hrvatskoj mogle raditi što hoće, polagano završava. Znamo za franak, Hypo, skandal oko Raiffeisen zadruga. I ovo je jedan takav slučaj, gdje je Erste banka zapravo otimala ljudima projekte. Protiv bankarskog kriminala borimo se na sve načine, a o ovome će se čuti i u Hrvatskom saboru", komentirao je slučaj Sinčić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.