Veliki prosvjed na Filipinima, svi čekaju presudu suda u sporu s Kinom oko otočića

Foto: Hina

FILIPINSKI aktivisti prosvjedovali su ispred kineskog veleposlanstva uoči donošenja dugo očekivane presude o sporu između Pekinga i Manile o razgraničenju voda u Južnokineskom moru.

Aktivisti su se uputili prema veleposlanstvu u financijskom središtu Makati Cityja noseći plakate s protukineskim natpisima.

"Uvjereni smo da će arbitražni sud odlučiti u korist Filipina, te da ćemo pobiti iracionalne kineske pretenzije na naš teritorij", rekao je Salvador France, potpredsjednik Pamalakaye, organizacije ribara koja je vodila prosvjed.

Kina mora odmah zaustaviti svoje aktivnosti svojatanja Zapadnog filipinskog mora, te ga napustiti ako arbitražni sud odluči u korist Filipina, smatra France.

Manila je tužbu podnijela u siječnju 2013. nakon što je Kina preuzela kontrolu nad Scarborough Shoalom, otočićem udaljenim 230 kilometara od sjeverozapadne obale Filipina. Presuda će biti izrečena u utorak ujutro.

Tužbom se pokušava proglasiti kinesko svojatanje cijelog Južnokineskog mora protuzakonitim i protivnim međunarodnim pomorskim zakonima, pogotovo Konvenciji Ujedinjenih Naroda o pravu mora.

Stručnjaci s kojima je razgovarala agencija France Presse navode da će suci koji su proučili 4000 stranica nakon dva ročišta vjerojatno presuditi u korist Manile.

Takva bi odluka išla na ruku drugim državama u regiji koje također polažu pravo na to područje.

Peking je odbio sudjelovati u arbitraži, a osim njih i Filipina, Južnokinesko more, važno prometno čvorište za koje se vjeruje da je bogato rudama i drugim sirovinama, svojataju i Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam.

Sjedinjene Države, saveznice Filipina, kažu da ne žele zauzimati stajalište u tom sporu, no zadnjih su mjeseci američki ratni brodovi plovili vodama kod otočja koje nadzire Kina, uz obrazloženje da brane "slobodu plovidbe“.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.