Veliki obrat u slučaju misterioznog ubojstva u BiH, uhićena bivša cura ubijenog

Foto: Klix.ba

JOŠ 2016. godine na području Sarajeva ubijen je mladić Dženan Memić, a cijeli je slučaj jedan od misterioznijih u povijesti BiH.

Policija i županijsko tužiteljstvo tvrdili su da je mladić smrtno ozlijeđen u prometnoj nesreći, odnosno da ga je udario kombi s Romima, no to na suđenju nije dokazano, pa je Županijski sud u Sarajevu dvojicu optuženih Roma u dva navrata oslobodio krivnje. Slučaj je trenutačno na Vrhovnom sudu Federacije BiH, a članovi obitelji Memić uvjereni su da je Dženan zapravo ubijen te da postoji cijela urota, čiji je cilj prikriti tu činjenicu. Pokrenuli su i inicijativu Pravda za Dženana.

Pet godina nakon ubojstva uhićena je bivša djevojka Dženana Memića, Alisa Mutap. Njoj je policija pretresla i kuću po nalogu suda i tužiteljstva BiH. Kako neslužbeno saznaje Klix.ba, uhićena je i Alisa Ramić, koja se djevojački prezivala Mutap.

Pretresi na dvije lokacije

"Službenici Uprave policije MUP-a KS postupaju po naredbi Suda BiH i pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužilaštva BiH i vrše pretrese na dvije lokacije u Kantonu Sarajevo, jedna na području Ilidže, a druga na području općine Stari Grad, s ciljem prikupljanja dokaza, rasvjetljavanja i dokumentiranja krivičnih djela koja su predmet istrage Tužilaštva BiH u okviru slučaja 'Dženan Memić', priopćeno je iz MUP-a KS.

U posljednjih nekoliko mjeseci istraga o ubojstvu Dženana dobila je na zamahu, pa su već uhapšeni Alisin otac Zijad Mutap, kao i policijski službenici Hasan Dupovac i Josip Barić. Hasan Dupovac je u vrijeme smrti Dženana Memića bio glavni za istrage prometnih nesreća u MUP-u Sarajevo.

Porodica Memić sve vrijeme tvrdi da Alisa Mutap zna tko stoji iza Dženanovog ubojstva i što se dešavalo kobne noći, ali da krije i glumi amneziju.

Odvjetnik porodice Memić Ifet Feraget za Klix.ba je rekao da o detaljima ne može govoriti i da će pričekati priopćenje Tužilaštva BiH, ali da je znao da će doći i ovaj dan.

Odvjetnik obitelji: Znao sam da će ovaj dan doći

"Mogu smo reći da se radi veoma ozbiljno na ovom predmetu zahvaljujući glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH. Znao sam da će ovaj dan doći. Krivična prijava od prije dvije godine sada daje rezultate. Drago mi je zbog porodice Memić i moram reći da se ne radujem ničijoj nesreći, ali svi moramo biti jednaki pred zakonom", dodao je Feraget.
U okviru istrage Tužilaštva BiH u predmetu stradanja Dženana Memića pripadnici SIPA-e, Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo, postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, danas vrše pretrese na više lokacija na području Sarajeva, Zenice i Banja Luke, radi prikupljanja dokaza.

Dvije osobe, čiji se prostori pretresaju, su pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a cijela istraga se sprovodi u vezi s ometanjem istrage i prikrivanjem dokaza.

Uhićen i otac bivše Dženanove djevojke te šef policijske jedinice za istrage prometnih nesreća, terete se da su pomagali počinitelju

Podsjetimo, u ovom predmetu uhapšeni su Hasan Dupovac, nekadašnji šef Jedinice za istrage prometnih nesreća MUP-a Kantonu Sarajevo, i Zijad Mutap. Oni su osumnjičeni za organizirani kriminal i pomoć počinitelju nakon kaznenog djela.

Uhapšeni Josip Barić osumnjičen je da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelima protuzakonito posredovanje i pomoć počinitelju poslije učinjenog kaznenog djela.

Radi se o policajcu koji je, ispitujući jedinog svjedoka u predmetu "Dženan Memić", a to je Dženanova djevojka Alisa Mutap, u dva navrata na sasvim različit način opisao njenu izjavu, što je istragu odvelo u drugom smjeru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.