Velika Asadova pobjeda: Danas pobunjenici dogovorno napuštaju grad Homs, nekadašnje središte pobune

Foto: FAH

SIRIJSKI pobunjenici počeli su s evakuacijom posljednjih dijelova grada Homsa koje još drže pod svojom kontrolom, javlja BBC. Rezultat je to primirja i dogovora s vladinim snagama, a to znači da će se cijeli grad Homs uskoro naći pod kontrolom snaga odanih Bašaru al Asadu.

Homs se nalazi u središnjoj Siriji, a nekad je slovio za "glavni grad revolucije", a u njemu su organizirani neki od prvih prosvjeda protiv Bašara al Asada 2011. godine.

Evakuacija je već počela, a tijekom dana će oko 800 ljudi, civila i pobunjeničkih boraca, napustiti grad. Za vrijeme prekida vatre kojeg podupire UN, u neke dijelove grada stigli su prvi paketi s hranom nakon dugo vremena.

Homs je treći najveći grad u Siriji, a 2011. godine na tisuće njegovih stanovnika izašlo je na ulice demonstrirati protiv Bašara al Asada što je dovelo do sukoba na ulicama s snagama odanim centralnoj vlasti.

Grad je postao središte pobune, a vladine snage pokušavaju ga ponovo zauzeti od 2012. godine. Dogovor o prekidu vatre kao i o mirnom napuštanju grada postignut je nakon dvije godine pregovora.

U prvoj fazi dogovora, grad će napustiti na stotine boraca uključujući neke povezane s al-Qaedom.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.