Vekić je bio uhićen u lipnju, kod njegove prijateljice nađeno oko pola milijuna kuna

Foto: Dubravka PetricPIXSELL

DANAS uhićen sudac Vekić već je bio zbog Mamića uhićen u lipnju ove godine. Uhićen je u sklopu proširenja istrage protiv Mamića, a, zajedno s ostalim sucima, bio je osumnjičen za davanje mita i trgovanje utjecajem.

 

Zdravko Mamić: Zoran Mamić i Drago Tadić su Vekiću dali 100.000 eura

Mamić je ranije tvrdio da je uz pomoć Zorana Mamića i Drage Tadića za odbacivanje optužnice Vekiću dao 100.000 eura. Pola toga iznosa navodno je bilo namijenjeno Kvesiću.

Policija u sefu prijateljice uhićenog osječkog suca našla pola milijuna kuna

Policijski istražitelji su u srpnju u sefu koji je u poslovnici Zagrebačke banke u Osijeku otvoren na ime prijateljice nedavno uhićenog suca Županijskog suda u Osijeku, Zvonka Vekića, pronašli oko 500.000 kuna.

Prema informacijama medija, u sefu je bilo i kunskih i eurskih novčanica. Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija tijekom izvida kod Vekićeve prijateljice utvrdio je nerazmjer imovine u odnosu na zakonita primanja u razdoblju od 2017. do 2020. godine u iznosu od 537.429,73 kune. Treba napomenuti da je taj iznos utvrđenog nerazmjera izračunat bez sada pronađene gotovine od oko pola milijuna kuna u njezinu bankovnom sefu.

Osim toga, istražitelji osnovano sumnjaju, i to na temelju izjava susjeda i predstavnika stanara, i na to da je Vekić stvarni vlasnik stana na adresi u Gundulićevoj ulici u Osijeku, a koji se u zemljišnim knjigama vodi kao vlasništvo njegove prijateljice. Tamo se navodi i da je ona stan kupila u kolovozu 2018. za 375.000 kuna, no iz izvješća Porezne uprave proizlazi da nije mogla financirati kupnju tog stana sredstvima ostvarenim legalnim primanjima.

Vekićeva prijateljica opisala put u Dubai

Osim što su se sastajali u BiH, o čemu su istražitelji pronašli podatke s graničnih prijelaza, Mamić i sudac Vekić viđali su se i u stanu sučeve prijateljice u Osijeku. Tom susretu bio je nazočan i Ljubomir Pribić, bivši pomoćnik šefa osječkog zatvora, koji je blizak s Mamićem. On u svom iskazu tvrdi da je Vekić tada Mamiću rekao da je vidio napisanu oslobađajuću presudu.

I kod suca i kod njegove prijateljice Ministarstvo financija utvrdilo je nesrazmjer između prihoda i rashoda. Ona zasad nema pokriće za više od pola milijuna kuna iz razdoblja od 2017. do 2020. godine.

Svoju prijateljicu sudac Vekić vodio je na ljetovanje u Rovinj, što im je navodno platio Mamić, kao i na već mnogo puta spominjano putovanje u Dubai na doček Nove godine. Tamo im je, kako je potvrdila i Mamićeva supruga Marina, dao još 10.000 eura kako bi mogli šopingirati.

"Kad smo bili u Dubaiju, družili smo se sa Zdravkom Mamićem. Putovali smo do tamo preko Beograda. Zajedno smo bili i na organiziranom dočeku Nove godine. Bili smo s Mamićem na večeri u restoranu. S njim su bili i njegova supruga Marina i brat Zoran. Nisam sigurna, ali moguće je da je tada u istom društvu bio i Damir Mišković (vlasnik NK Rijeke op.a.) sa suprugom", izjavila je tijekom ispitivanja sučeva prijateljica, pisao je Telegram.

I nekadašnja partnerica Zorana Mamića svjedočila je u dosadašnjem tijeku postupka o druženju u Dubaiju. Prisjetila se da je sudac Vekić Zdravku govorio da "se ne brine ništa zbog suđenja u Osijeku". Uvjeravao ga je, navodno, da su "optužbe neosnovane i da će sve biti u redu".

Sučeva prijateljica, osim o putu u Dubai i ljetovanju u Rovinju, pričala je istražiteljima i o susretu Mamića i Vekića u zagrebačkom izletištu Zelenjak. Ispričala je da su Vekić i ona tamo bili na piću sa Zdravkom Mamićem i njegovom suprugom. Rekla je da ne zna tko je plaćao sva ta čašćenja i putovanja.

U dosadašnjem tijeku postupka vlasnici izletišta Zelenjak također su potvrdili da se Mamić kod njih sastajao s Vekićem. Jedan član osoblja vidio je Mamića kako sucu daje kuvertu i govori: "Braco, malo paprike da bude bolja hrana."

Danas je Vekić uhićen zbog optužbi za pranje novca

Podsjetimo, osječki sudac Zvonko Vekić, osumnjičen za primanje mita od bjegunca Zdravka Mamića, jutros je uhićen u novoj akciji policije i USKOK-a.

Uhićena je i Nataša Sekulić, sučeva prijateljica, koju je Mamić također spominjao u svojim optužbama na račun suca Vekića i drugih osječkih sudaca, neslužbeno je potvrđeno Indexu.

U tijeku su pretresi u Osijeku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.