Već drugoj Njemici prijeti deložacija zbog nedostatka smještaja za izbjeglice

Ilustracija: Izbjeglice čekaju na registraciju ispred državnog ureda u Berlinu/FAH

ŽENA u Njemačkoj je prisiljena napustiti stan u kojem boravi 23 godine kako bi se osigurao smještaj za tražitelje azila u drugom takvom slučaju popraćenom u medijima.

> Vlasti u Berlinu zatražile prisilno iznajmljivanje luksuznih stanova za potrebe izbjeglica


Gabrielle Keller je dobila rok do kraja godine za iseljenje iz stana u malenom gradu Eschbach smještenom u blizini granice s Francuskom. Stan pripada lokalnim vlastima koje kažu da ga trebaju za smještaj izbjeglica.

"Ja mislim da je skandalozno izbacivati stanare iz njihovih stanova," rekla je 56-godišnja Keller za SWR televiziju. "Ja u tome ne vidim smisla".

Gradonačelnik Eschbacha, Mario Schlafke, kaže da grad nema drugog izbora nego zatražiti od Keller da ode. "Vijeće nije donijelo lakomislenu odluku," rekao je za Die Welt. "Alternativa bi bila postavljanje kreveta u dvorani za vježbanje".

U Eschbachu živi samo 2,400 ljudi, i grad je pod pritiskom da pronađe mjesto za izbjeglice iako je u posjedu samo dva stana. Vlasti ističu da je Keller stanarka koja uredno namiruje obaveze i da nije riječ o socijalnom slučaju. Također, dužnosnici tvrde da su joj ponudili pomoć u pronalasku novog smještaja, no Keller to opovrgava i kaže da će se protiv deložacije boriti na sudu.

Keller je druga žena u Njemačkoj kojoj prijeti iseljenje iz stana, mediji su ovog mjeseca javili da je na deložaciju u svrhu prihvata izbjeglica prisiljena i medicinska sestra Bettina Halbey koja 16 godina živi u stanu u Nieheimu, piše Telegraph.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.