Vatikan i nevladine udruge osudili izraelski napad na humanitarni konvoj za Gazu

VATIKANSKI glasnogovornik Federico Lombardi je u priopćenju za medije osudio nedavni napad Izraelaca na konvoj humanitarne pomoći za Palestince te ga označio kao "nepotrebni gubitak ljudskih života". Lombardi je izrazio zabrinutost Vatikana nad trenutnom situacijom na Bliskom istoku.

U ponedjeljak su izraelski vojnici napali turski konvoj od šest plovila koji je pokušao zaobići trogodišnju izraelsku pomorsku blokadu područja Gaze. Prema pisanju stranih agencija, u napadu je poginulo devet Palestinaca. Plovila su prevozila humanitarnu pomoć.

Prema Lombardijevim riječima, to je "iznimno bolan događaj", posebno s obzirom na žrtve. Glasnogovornik je dodao kako se u Vatikanu s pozornošću prati događaje na Bliskom istoku te se Sveta Stolica protivi nasilnom rješavanju problema.

Amnesty International osudio nasilje

Claudio Cordone, glavni tajnik nevladine organizacije za ljudska prava Amnesty International, pozvao je na pokretanje hitne međunarodne istrage ovog incidenta, zbog njegovog međunarodnog karaktera, i "nedostatka kredibiliteta" izraelskih istraga kršenja ljudskih prava u kontekstu konflikta u Gazi.

"Izrael bi sam trebao pozvati stručnjake Ujedinjenih naroda da provedu istragu ovog slučaja kako bi zadržao kredibilitet i transparentnost istrage, iako i sam ima odgovornost da ispita upotrebu vatrenog oružja kao i navode izraelskih komandosa da su napadnuti od aktivista  u konvoju", ističe Cordone.

U Amnesty Internationalu dodaju kako je nužno da Izrael odmah prekine blokadu Pojasa Gaze, koja je oblik kolektivnog kažnjavanja u suprotnosti s međunarodnim pravom te koja prije svega pogađa najranjivije skupine.

Human Rights Watch traži brzu istragu

Nevladina organizacija Human Rights Watch također je pozvala na brzu, vjerodostojnu i nepristranu istragu kako bi se utvrdilo jesu li izraelski specijalci upotrijebili oružje u obrani te je li upotreba oružja uopće bila potrebna.

Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok, pozvala je Izrael da osigura svim zatočenima pristup pomoći i kontakt s njihovim obiteljima te da objavi identitet svih ubijenih i ranjenih.

Reporteri bez granica osudili cenzuru informacija o napadu

Reporteri bez granica osudili su pokušaj cenzuriranja informacija vezanih za napad izraelskih snaga na humanitarni konvoj.

Reporteri ističu kako su tijekom operacije izraelskih snaga ugroženi život novinara koji su pokrivali ovu humanitarnu operaciju te pozivaju izraelske vlasti da oslobode zatočene novinare te im omoguće neograničen pristup Pojasu Gaze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.