UZNEMIRUJUĆA SLIKA Užas kod Osijeka: "Susjedovi psi zaklali su psa moje majke, mogli su i nju ubiti"

Foto: Čitateljica Indexa

U REDAKCIJU Indexa javila se čitateljica s uznemirujućom pričom o tome kako su susjedovi psi rastrgali pse njene majke, a jedan je psić od zadobivenih rana i uginuo.

"U petak 25. studenog u selu Petrijevci kraj Osijeka moja je majka izašla prošetati svoja dva psa. Psi su socijalizirani kućni ljubimci, odgojeni i umiljati te su kao uvijek šetani na povodcu.

Iz susjedne kuće iznenada su nahrupila 4 tornjaka preskočivši ogradu i napala naše pse. Jedan od naših pasa uspio je pobjeći dok su drugog izgrizli nasmrt (nakon operacije u osječkoj veterinarskoj stanici Vetam kujica je uginula). Ovo nije prvi slučaj napada ovih pasa – već su ranije rastrgali našu mačku i susjedine kokoši te su nam ulazili u vrt koji smo zbog toga prestali obrađivati.

Susjed, vlasnik pasa upozoren je, no nije ništa napravio da svojim psima pruži bolje uvjete života, a susjedima i suseljanima sigurnost. Vlasnik je nekoliko tornjaka koji su uglavnom zatvoreni, očigledno nesocijalizirani, i koje ne može kontrolirati. Kada ih pusti slobodne u nešto veće dvorište iza kuće psi preskaču ogradu, kopaju ispod nje, upadaju u susjedne vrtove i prave štetu.

Zbog njegove nebrige i neogovarajuće skrbi za vlastite pse došlo je do ovog tragičnog događaja. Trebaju li se stanovnici Petrijevaca bojati za svoju djecu, kućne ljubimce, domaće životinje zbog neodgovornih ljudi? O događaju je obaviještena policija (PP Belišće) te je napravljen očevid. Obavijestili smo i Veterinarsku inspekciju i čekamo da nadležne institucije obave svoj posao. Moja majka je neutješna, njena ljubimica Angela je ubijena zahvaljujući neodgovornom i opasnom vlasniku pasa", napisala nam je čitateljica koja nam je i ustupila prijavu koju je poslala Veterinarskom uredu županije osječko-baranjske.

Ne krivi pse nego vlasnika


"Smatram, a to ćete vi kao stručnjaci bolje procijeniti, da su navedeni tornjaci u stvari zlostavljane životinje. To su planinski pastirski psi čija je funkcija od 11. stoljeća bila zaštita stada od pljačkaša i krupnih predatora kao što su vuk i medvjed, traže puno kretanja i istrčavanja, a ovi su na lancu u neodgovarajućem i skučenom prostoru i samo ih povremeno puštaju u malo dvorište i vrt. Nije čudo da su psi zbog toga nezadovoljni i agresivni, nesocijalizirani i da koriste svaku priliku da pobjegnu. Ja naravno, kao ljubitelj životinja, ne krivim pse, već njihovog vlasnika", naša čitateljica u svojoj prijavi Veterinarskom uredu brani četiri nesretna tornjaka koji su napali psa njene majke.

Naravno, čitateljica upozorava da bi psi, ako ih se nastavi puštati da divljaju bez nadzora, drugi put mogli napasti neko dijete.

U Policijskoj postaji Belišće nisu bili baš uvjerljivi. Prvo su sugerirali da naša čitateljica dođe sama se raspitati što je sa tim slučajem dodavši da nam ne mogu ništa reći. Na našu sugestiju kako je nelogično da čitateljica smije znati o slučaju napada koji se dogodio na javnoj površini, a javnost ne smije, sugerirali su nam da osobno dođemo u postaju. Kad smo im rekli da smo nekoliko stotina kilometara daleko i da nema smisla da nam nešto smiju reći u lice, a ne smiju preko telefona, pogotovo što se radi o napadu nasred ulice koji je od interesa za javnost, rekli su nam da se javimo PU osječko- baranjskoj. Oni su nam, pak, rekli da im se obratimo mailom, što smo i učinili.

"Obavještavamo Vas da su policijski službenici dana 25.11.2016. godine, zaprimili dojavu da su u Petrijevcima, u ulici Republike, 80-godišnjakinju za vrijeme dok je na povodcu šetala svoje pse, napali psi poznatog vlasnika. Provedenim kriminalističkim istraživanjem, sumnja se da su četiri psa 22-godišnjeg vlasnika, koji su bili bez nadzora, napali 80-godišnjakinju i njene pse. 22-godišnjaku je uručen obavezni prekršajni nalog zbog  počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", odgovorili su nam iz PU osječko- baranjske nedugo nakon što smo im upit poslali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.