Štromar dolazi na Zagreb Pride, hoće li mu se pridružiti HDZ-ovci?

Foto: PIXSELL/Marko Lukunić, Kristina Josić (Zagreb Pride)
 
DANAS se u Zagrebu održava Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2017., a kako je potvrđeno za Index, na povorku će doći i novi potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva, Predrag Štromar.
 
Hoće li mu se pridružiti koalicijski kolege?

HNS-ov Matija Posavec potvrdio nam je kako će u Povorci ponosa sudjelovati i ostali dužnosnici te stranke koji svake godine budu dio Zagreb Pridea.
 
Štromarovo sudjelovanje u povorci ujedno će biti i njegov prvi potez koji je napravio kao novi potpredsjednik vlade.
 
Bit će zanimljivo vidjeti hoće li mu se možda pridružiti njegovi koalicijski partneri iz HDZ-a, primjerice premijer Plenković ili Stier, ali ne zaboravimo i HDZ-ove zastupnike Stevu Culeja, Josipa Đakića...
 
Tijek događaja pratite NA OVOM LINKU
 
'Želimo - slobodan život'

Sudionici Povorke počet će s okupljanjem u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Rooseveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom.

"Okupit ćemo se kako bismo poručile i poručili da je život kakav želimo – slobodan život", kažu organizatori Pridea.
 
Uz tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta, iz Zagreb Pridea zahtijevaju da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi te da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju.

 
Zahtijevaju da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade – od zlostavljanja u obitelji i u školi. 
 
"Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svatko reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome", navode, između ostalog, organizatori Povorke.

Povorci će se pridružiti i 15-ak veleposlanika
 
Povorci će se ove godine pridružiti i 15-ak veleposlanika koji borave u Zagrebu. U priopćenju koje su ovom prilikom poslali javnosti rekli su kako su njihove zemlje, baš kao i Hrvatska, odmaknule od pogrešaka i predrasuda iz prošlosti te da svojim hodanjem u povorci iskazuju podršku zajednici koja i danas može postati žrtvom.
 
Iz kanadskog veleposlanstva poručili su u ime "veleposlanstava 15-ak zemalja" koji će se pridružiti povorci da tako izražavaju vjerovanje u (ljudska) prava LGBTI osoba da žive slobodno, bez izraza prezira, zlostavljanja, diskriminacije ili nasilja.
 
"Hodajući u Zagreb Pride povorci, slavimo različitost i toleranciju te iskazujemo podršku zajednici koja i danas može postati žrtvom. Naše su se zemlje, kao i Republika Hrvatska, odmakle od pogrešaka i predrasuda iz prošlosti. No svi zajedno možemo učiniti više", izvijestilo je kanadsko veleposlanstvo te istaknulo da diplomati diljem svijeta, sudjelujući u sličnim događajima, zastupaju univerzalna ljudska prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.