Ustavni sud stao na stranu dužnika, tužbe banaka odbijene

Foto: FaH

"VALUTNA klauzula nije neustavna", objavio je danas Ustavni sud na svojim službenim stranicama. Riječ je o tužbi udruge Potrošač protiv odluke Vrhovnog suda.

Ustavni sud djelomično je prihvatio tužbu udruge Potrošač protiv osam najvećih banaka u postupku zaštite potrošača u slučaju konverzije kredita u švicarskim francima.

Ustavni sud tako je ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu kauzulu u švicarcima i to za sve banke.

Korisnici kredita mogu biti zadovoljni

"U postupku koji je prethodio ustavnosudskom, Potrošač je na temelju Zakona o zaštiti potrošača podnio tužbu nadležnom trgovačkom sudu protiv osam najvećih banaka radi zaštite kolektivnih interesa potrošača, zbog ugovaranja nepoštenih ugovornih odredaba ugovora o potrošačkim kreditima o valutnoj klauzuli (vezanost glavnice uz švicarski franak) i o promjenjivoj kamatnoj stopi. Prvostupanjski sud usvojio je tužbeni zahtjev Potrošača.

Drugostupanjski i Vrhovni sud odbili su tužbeni zahtjev u dijelu koji se odnosi na ništetnost ugovorne odredbe kojom je glavnica vezana uz švicarski franak, te u cijelosti u odnosu na 8. tuženu banku Sberbank d.d.  


Ustavni sud djelomično je usvojio ustavnu tužbu Potrošača te je ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu (tzv. švicarski franak) za sve banke i na 8. tuženu banku Sberbank d.d. u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu. 

U preostalom dijelu ustavna tužba podnositelja Potrošača odbijena je.

Ustavne tužbe sedam podnositelja banaka odbijene su", stoji u presudi Ustavnog suda koja je objavljena na njihovim službenim stranicama.

Odbačene ustavne tužbe banaka

Krajem rujna 2015. stupio je na snagu zakon o konverziji kredita u švicarskim francima, odnosno izmjene Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Banke su tada dobile rok od 45 dana u kojem moraju dostaviti izračune konverzije, te su korisnici dobili još 30 dana da odluče hoće li prihvatiti ponudu.

Nekoliko banaka odmah je po stupanju na snagi tih izmjena zakona zatražilo ocjenu ustavnosti.

Prema procjenama banaka, one su kroz konverzije kredita izgubile oko 8 milijardi kuna.

Valutna klauzula nije neustavna

Na izmjene zakona koje su omogućile konverziju kredita negativno je reagirala i Europska komisija, koja sredinom lipnja ove godine poslala upozorenje Hrvatskoj smatrajući da je zakon o konverziji sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti. 

Što se tiče valutne klauzule podnositelji tužbe naveli su da ona narušava monetarni suverenitet te stavlja banke u privilegirani položaj u odnosu na građane i ostale poduzetnike.

No Ustavni sud odbio je prigovore, uz obrazloženje da je kuna jedino zakonsko sredstvo plaćanja a da i građani i svi poduzetnici imaju mogućnost ugovaranja u stranim avalutama, dok se sva plaćanja vrše u kunama.

Sažetak Odluke Br. U-III-2521-2015 i Dr by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.