Uspješni Hrvati koji osvajaju svijet poručuju: "Budite hrabri i usudite se sanjati"

Foto: Tomislav Miletic, Borna Filić, Slavko Midzor/PIXSELL, Hina, Press

HRVATSKA ekonomija još se uvijek nije oporavila od krize, no postoji cijeli niz uspješnih tehnoloških tvrtki koje imaju snažan rast, probijaju se na svjetska tržišta i zapošljavaju nove ljude.
Izdvojili smo sedam tvrtki od kojih su neke u početnoj fazi razvoja, dok dio njih već ima milijunske prihode, te ih zamolili da se osvrnu na svoje poslovanje u 2015. godini i predstave planove za godinu koja je pred nama.

AGRIVI



Agrivi je sustav za cjelokupno upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Tvrtka iz Kutine trenutno ima 10 tisuća korisnika u 150 zemalja svijeta, te su uvršteni među 10 najboljih softverskih rješenja za upravljanje u poljoprivredi.

"Agrivi je nakon osvajanja 1.mjesta na World Startup Competitionu 2014 tijekom 2015. godine radio intenzivno na daljnjem pozicioniranju na tržištu kao jedan od globalnih lidera u farm management segmentu. Najbitnije, uspjeli smo višestruko povećati broj korisnika našeg sustava, te sada više od 10 tisuća farmera iz 150 zemalja koristi naš sustav i to je naš najveći uspjeh. Dobili smo globalna priznanja uvrštenjem među top 10 najkvalitetnijih farm management softverskih rješenja u 3 globalna market research reporta, ministarstvo poljoprivrede iz Alberte iz Kanade je istaknulo Agrivi kao primjer farm management softvera, baš kao i asocijacija mladih farmera Amerike. Jako nas vesele i projekti u Africi, Indiji i Indoneziji gdje je impakt korištenja naših tehnologija najveći", kaže Matija Žulj, direktor i osnivač Agrivija.


U Agriviju sljedeće godine očekuju daljnje širenje i nastavak snažnog rasta broja korisnika.

"2016. godina će za nas biti još intenzivnija uz daljnje pozicioniranje na globalnom tržištu, otvaranje ureda na novim tržištima, kao i opet višestruko povećanje broja kupaca", kaže Žulj.

Osnivač Agrivija ima poruku i za sve one koji razmišljaju o ulasku u biznis.

"Poduzetništvo je lako – sve što trebate raditi je rješavati konkretne probleme na tržištu i vjerovati u sebe da možete postići ono što želite. Izazova i poteškoća će biti svaki dan, nekad lakših a nekada težih, no treba ih uzeti samo kao stepenicu koju treba prekoračiti i pokušati izvući pouke iz njih da ih se sljedeći put lakše zaobiđe", poručuje Matija Žulj.

LOCODELS



Locodels je servis za gradsku dostavu paketa koji je započeo s radom ove godine.

Servis svojim funkcioniranjem podsjeća na poznatu globalnu taksi uslugu Uber. Svatko se može prijaviti kao dostavljač, a isto tako svatko može naručiti uslugu dostave.

"Za Locodels je 2015. godina bila godina osnivanja i pokretanja poslovanja. Nakon kratkog vremena razvoja odmah smo krenuli s testiranjem usluge na našem tržištu kako bi "popeglali" većinu dječjih bolesti. Kao najveće uspjehe smatramo zadržavanje kupaca koji koriste uslugu te iznimno kratko vrijeme reakcije vozača na svaki zahtjev za prijevozom (manje od 5 minuta). Do sada se registriralo preko 170 vozača, a na području Zagreba je odobreno njih 30. Preko 100 korisnika je do sada koristilo ovaj način dostave", kaže osnivač Locodelsa Stevica Kuharski.

U 2016. planiraju se potvrditi na tržištu, a budućim poduzetnicima osnivač Locodelsa poručuje da za pokretanje posla nije nužno imati veliki novac na raspolaganju.

"Nova godina za nas je godina širenja i potvrde na tržištu. U razvoju poslovanja koristimo  lean  metodologiju i testiramo apsolutno sve što se može testirati, od načina kako korisnici koriste web aplikaciju do vlastitog  mystery shoppinga. Na taj način potvrđujemo pretpostavke i planiramo daljnji razvoj. Po mom mišljenju to je način na koji se s vrlo malo sredstava može krenuti u poduzetništvo i minimizirati rizik. Poduzetništvo nije bauk", kaže Kuharski.


NANOBIT



Tvrtka Nanobit bavi se proizvodnjom igara za pametne telefone. Nanobit je pokrenut 2008. godine bez gotovo ikakvog početnog kapitala, s posuđenim novcima za kupnju prvog osnovnog sredstva. Samostalno su osmišljavali dizajnirali i programirali mobilne aplikacije i igre. Danas imaju oko 20 proizvoda i tri milijuna mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta.

"Smatram da je godina bila jako uspješna. Teško je izdvojiti jedan ključan događaj jer se puno toga zanimljivoga desilo, ali izdvojio bi činjenicu da smo lansirali dva uspješna naslova, ostvarili značajan rast prihoda, zaposlili 25 novih ljudi, otvorili novi ured u Budimpešti… Od priznanja, dobili smo nagradu EY Poduzetnik godine i time postali prva hrvatska firma koja je osvojila tu prestižnu nagradu, te smo također ponovno na listi Deloitte Fast 50 kao jedna od najbrže rastućih tehnoloških firmi u CEE regiji", kaže Alan Sumina, direktor Nanobita.

Cilj u 2016. im je preokrenuti trend i dovesti mlade ljude u Hrvatsku, umjesto da bježe u inozemstvo.

"Za nas je  2016. već na neki način počela jer planove imamo samo ih trebamo provesti. Cilj nam je dovesti najbolje ljude sa iskustvom iz game developmenta u Hrvatsku i nastaviti ono što radimo dobro, raditi još bolje – mobilne igre. Zašto bi mladi ljudi samo odlazili van - mi ih želimo dovesti u Hrvatsku", kaže Sumina.


Što se tiče savjeta budućim poduzetnicima, Sumina kaže da je bitno posvetiti se poslu 100 posto, jer je nemoguće biti poduzetnik usput.  

"Ne volim dijeliti savjete jer svatko je priča za sebe, ali meni je uvijek bilo bitno da radim ono što volim, bilo kao poduzetnik ili radeći u nekoj firmi posao koji me ispunjava. Ako želite ući u svijet poduzetništva, nemojte (previše) čekati jer sa godinama ćete biti samo oprezniji, manje skloni riziku, manje agilni… To je u nekim branšama OK, ali da smo mi previše analizirali i razmišljali o svakom koraku vjerojatno nikada ne bi napravili Nanobit. Također, bitno je da se tome posvetite 100 posto, ne možete biti poduzetnik usput", poručuje Sumina.

PET MINUTA i SHOUTEM



Pet minuta i Shoutem su sestrinske tvrtke. Pet Minuta se bavi razvojem softvera, dok je Shoutem platforma za samostalnu izradu aplikacija. Posluju na tri lokacije - u Zagrebu, Osijeku i New Yorku i zapošljavaju 120 ljudi

"Pet minuta je u 2015. rasla 58 posto i prešla 32 milijuna kuna prihoda, a zajedno sa sestrinskom tvrtkom Shoutem danas zapošljava 120 ljudi.

Pet minuta je agencija za dizajn i razvoj softvera, prvenstveno mobilnih aplikacija, iako smo ove godine izrađivali aplikacije za pametne satove (Apple Watch), televizore (Apple TV, Chromecast), automobile (Ford, Jaguar, BMW, Audi) i naravno web aplikacije. Shoutem je pak platforma za samostalnu izradu mobilnih aplikacija s više od 5,000 malih i srednjih korisnika diljem svijeta, a od većih klijenata ističu se USA Today (Gannett) i School Messenger.


Najveći uspjesi su novi projekti za svjetske klijente kao što su Rosetta Stone, Choice Hotels, Stephen Hawking, Ministry of Sound i Rhapsody, te gotovo stopostotni fokus na izvoz. U svijetu smo prepoznati kao agencija s vrhunskim dizajnom i proizvodima, te naš biznis raste u potpunosti na temelju preporuka.

Drugu godinu zaredom smo dobitnici nagrade Zlatna bilanca od FINA-e u kategoriji IT za uspješno poslovanje. U 2015. godini smo preselili sva tri ureda na nove lokacije - osječki, njujorški na Madison Ave, a zagrebački u novo uređenih 1,000 četvornih metara u Heinzelovoj ulici", kaže Luka Abrus, suosnivač tvrtki.

U 2016. planiraju nastavak rasta, širenje ureda u New Yorku, i privlačenje sve većih klijenata.

"Nastavak rasta i daljnji razvoj njujorške agencije te rad sa sve većim i većim klijentima na svjetskom tržištu. Nastavljamo s rastom broja zaposlenih u New Yorku, investiramo kontinuirano u nove ljude i u vlastiti proizvod, te i dalje očekujemo našim ljudima u Hrvatskoj omogućiti kroz putovanja i prave klijente rad na top svjetskim projektima", kaže Abrus.

Abrus ima i poruku za buduće poduzetnike.

"Unatoč tome što vas sa svih strana bombardiraju uspješnim pričama i prekonoćnim uspjesima, svijet i dalje vapi za pametnim idejama i ljudima koji mogu obaviti posao. Građani ste svijeta, nemojte da lokacija predodređuje vaš biznis. Putujte, upijajte, razmišljajte globalno od prve sekunde", poručuje Abrus.

RIMAC AUTOMOBILI



Rimac Automobili predstavili su ove godine na sajmu u Ženevi suradnju sa švedskim Koenigsegg Automotive za čiji će model Regera isporučivati baterijski sustav. Model Regera, koji će biti proizveden u 80 primjeraka, kombinira električni i benzinski pogon, a ima nevjerojatnih 1500 konjskih snaga.  Također, ove godine udvostručili su broj zaposlenih, a ponosni su i na uspješan nastup na utrci Pikes Peak, na kojoj je njihov automobil osvojio drugo mjesto.

"Ovu godinu ćemo svakako pamtiti po velikom rastu. Broj zaposlenih se udvostručio od početka godine, a svakako očekujemo da će isti trend pratiti ovu tvrtku i kroz 2016. Ovu godinu je svakako obilježilo i to da smo osvojili drugo mjesto na prestižnoj utrci Pikes Peak. Vjerojatno mnogi već znaju da je tvrtka Rimac Automobili tehnološka tvrtka, te smo na tom polju potpisali važne ugovore za tvrtku. Jedna je za izradu baterijskih paketa za Koenigsegg , a drugi je za Kinesku tvrtku, ali ne smijemo otkrivati više detalja", kažu iz Rimac Automobila.


I u 2016. očekuju snažan rast u svim segmentima poslovanja.

"Za 2016. imamo velike planove, kao što je prije spomenuto povećanje broja zaposlenih za 100 posto. Proširenje proizvodnih kapaciteta, isporuke nekoliko automobila kupcima, obaranje novih svjetskih rekorda. Zadali smo sami sebi vrlo optimistične ciljeve ali apsolutno vjerujemo u uspjeh."

Svima koji planiraju pokretanje vlastitog posla poručuju da se odvaže i naprave prvi korak.

"Mnogo je savjeta kako nešto učiniti, ali ono najbitnije je da se odvažite i skočite, a onda vam je glavna zadaća da putem naučite letjeti.", poručuju iz Rimac Automobila.

SERENGETI

Tvrtka Serengeti bavi se razvojem i održavanjem poslovnih aplikacija. Rade s velikim klijentima u zapadnoj Europi i Hrvatskoj, a ove godine očekuju rast prihoda od čak 90 posto u odnosu na 2014.

"Za tvrtku Serengeti 2015. godina je bila izuzetno uspješna po svim pokazateljima. Nastavili smo trend rasta iz prethodnih godina. Ostvariti ćemo najveću dobit od kada tvrtka postoji a prihodi će rasti oko 90 posto u odnosu na 2014. godinu. Izuzetno nam je važno što se naš rast prihoda u 2015. godini temelji prvenstveno na proširenju suradnje sa postojećim korisnicima i na njihovim preporukama koje su nam otvorile vrata novih korisnika. Nevjerojatno je zadovoljstvo kada nam potencijalni korisnik kaže da prije odluke o početku suradnje prvo želi porazgovarati sa našim sadašnjim korisnikom i odmah nakon razgovora nas zove da potpišemo ugovor.  


Na taj način započeli smo suradnju sa novim ključnim korisnicima u zapadnoj Europi i u Hrvatskoj kao što su Fina, Apis IT, Zagrebačka banka i dr. Na hrvatskom tržištu pojačavamo prisutnost zadnjih par godina i pokazuje se kao velika prednost što Serengeti na lokalno tržište donosi tehnološka i organizacijska znanja stečena u radu sa vodećim kompanijama u zapadnoj Europi.

Izdvojio bi tri najvažnija uspjeha u ovoj godini. Prvi je rast poslovanja za koji smo dobili i priznanje Deloittea kao deveta najbrže rastuća tehnološka kompanija u Centralnoj Europi i prva u Hrvatskoj. Drugi je stvaranje radnog okruženja koje privlači najbolje i najtalentiranije softverske inženjere. Usudimo se reći da smo danas jedan od najatraktivnijih poslodavaca za vrhunske programere. Treći je značajni napredak u kvaliteti i kompleksnosti projekata na kojima naši djelatnici rade. Radimo na vrlo izazovnim projektima u području vodećih IT trendova kao što su: Big Data, Internet of Things, Cloud, BPM i sl. primarno za korisnike u zapadnoj Europi", kaže Goran Kalanj, osnivač i direktor Serengetija.

U 2016. očekuju nastavak snažnog rasta jer su već sada osigurali ugovore u vrijednosti ukupnih prihoda iz 2015.

"U 2016. godini očekujemo daljnji rast jednakim tempom kao i do sada. Već sada imamo za 2016. godinu sklopljene ugovore u vrijednosti ukupnih prihoda ostvarenih u 2015. godini tako da vjerujemo u još jedan stopostotni rast. Osim toga raditi ćemo na daljnjoj organizaciji poslovanja i prilagođavanju potrebama tržišta što je kod nas kontinuirani proces. Do sada je Serengeti širio svoje poslovanje u inozemstvu isključivo kroz preporuke postojećih korisnika i nemamo lokalno zaposlene prodajne inženjere. U 2016. planiramo otvoriti ured u nekoj od zemalja zapadne Europe i zaposliti lokalni prodajni tim. To je prirodan sljedeći korak i vjerujemo da će značajno pojačati našu poziciju", kaže Kalanj.

Osnivač Serengetija budućim poduzetnicima poručuje da se kalkuliraju i ne kopiraju druge, te da budu uporni.


"Iz vlastitog iskustva mogu reći da se pravi uspjeh u poduzetništvu može postići tek kada se prestane igrati na sigurno, neprestano kalkulirati, kopirati druge firme i oslanjati na vanjske faktore ili sreću. Često puta ljudi ulaze u poduzetništvo sa rezervom, imaju spreman plan B i oprezno investiraju vrijeme i novac. Nakon što u godinu dana ne ostvare očekivane rezultate odustaju. Kakav je ulog takvi su i rezultati.

Osim sposobnosti da se osmisli proizvod ili usluga koja je tržištu potrebna poduzetništvo zahtjeva veliku uloženu energiju i upornost da se stvari uopće pokrenu sa mrtve točke. Također treba biti spreman na pogreške jer one su neminovne. Važno je da se na njima izvuku pouke i da se iste greške ne ponavljaju. Ukoliko firma ne radi nikakve greške i ima samo uzlaznu putanju tu nešto nije dobro. Takva firma igra na sigurno i vrlo brzo će početi stagnirati ili padati. Budući da mi u Serengetiju upravo ljude sa vizijom i energijom nastojimo zapošljavati znamo da oni imaju i poduzetničke aspiracije. Zato razvijamo firmu tako da omogući svakom zaposlenom da izrazi i implementira svoje ideje i da na bazi ostvarenih uspjeha osobno profitira. Na taj način mogu pokazati svoj poduzetnički duh u okviru već organizirane i stabilne firme.

U puno stvari koje radimo smo pioniri pa tako i u ovome. Dok veliki broj firmi nastoji ukalupiti svoje djelatnike u određeni obrazac osobnosti, tražeći poslušnost i rad slijedeći čvrsto definirane procese i pravila mi u Serengetiju gradimo kulturu koja potiče preuzimanje inicijative, različitost, individualni pristup, fleksibilnost i promoviranje ideja izvan standardnih okvira", Kaže Kalanj.

SUPRACONTROL

Supracontrol se bavi proizvodnjom inteligentnih senzora za industriju. Na ovogodišnjem natjecanju Pioneers of the Balkans dobili su priznanje za najperspektivniji startup Balkana, a uspješni su i u povlačenju novca iz EU fondova.

"2015. godina bila je iznimno uspješna za Supracontrol koji razvija IoT senzore i uređaje. Započeli smo razvoj nove proizvodne linije Supra IoT samostalnih plug&play senzora unutar nove tvrtke. Prvo smo krenuli sa razvojem IP temeperature & humidity senzora i IP inline power metra gdje targetiramo široki spektar industrije. Napravili smo inicijalno testiranje tržišta, izradili izvozni plan za zemlje zapadne Europe, pokrenuli web prodaju i upravo radimo zadnje pripreme na lansiranju marketinška kampanje.


Nakon prijave na SME Instrument Phase II, u sklopu Horizon 2020 programa, gdje smo za daljnji razvoj zatražili 2,5 milijuna EUR, u studenom smo od strane Europske komisije dobili odlično evaluaciju kao izvrsna inovativna tehnološka tvrtke na europskoj razini i dobili priznanje Seal of Excellence što nam je otvorilo vrata za financiranje ovog projekta iz Strukturnih sredstava.

Istovremeno smo u sklopu Pioneers of the Balkans natjecanja proglašeni kao najperspektivniji startup na području Balkana u konkurenciji od skoro 600 tvrtki. Na finalnom događanju u Zagrebu, 5. Prosinca, osvojili smo čak 3 nagrade: Najbolji startup u kategoriji Business & Productivity; Direktan poziv i odlazak na veliko euro-azijsko natjecanje u Japanu “Pioneers of Asia” koje se organizira u suradnji s japanskom medijskom kućom Nikkei, a na kojemu će se predstaviti najinovativniji i najperspektivniji startupi na području Europe i Azije; Otvoreni poziv na pregovore sa američko-austrijskim Venture Capital Fundom Speedinvest.", kaže direktorica Supracontrola Ana Pavičić Kaselj.

Imaju ambiciozne planove iz za sljedeću godinu, u kojoj planiraju razvoj novih proizvoda i otvaranje novih tržišta.

"2016. godina će za Supracontrol biti iznimno izazovna. Planiramo proboj na tržište zapadne Europe – konkretnije UK, Irske i Skandinavskih zemalja, prezentiranje na CeBit sajmu u Hannoveru u ožujku 2016. godine. Pokrećemo istraživanje tržišta za područje Bliskog Istoka i SAD-a, nastup na GITEX sajmu u Dubaiju od 16.-20.10.2016. godine.

Nastavljamo razvoj Supra IoT proizvodne linije sa dva nova uređaja PLC-a i Access Control-a, te lansiranje Supracontrol Rack One sustava za nadzor i kontrolu operativnih uvjeta rada u telekomunikacijskom i serverskom ormaru, koji ćemo nudi u opciji SaaS-a po cijenom od samo 90 EUR mjesečno.

Također, krećemo za pilotiranjem kompleksnijeg sustava koji je namijenjen većim kompanijama u području telekomunikacija i energetike te u tom segmentu krećemo sa stvaranjem mreže solution partnera i integratora sustava kako bi se osigurala prodaja, isporuka i usluga u SaaS modelu na globalnoj razini. Cilj je pružiti skalabilno rješenje te osigurati kontinuirani sustav nadogradnje proizvoda, usluga i podrške", najavljuje direktorica Supracontrola.

Ana Pavičić Kaselj ima i poruku za buduće poduzetnike:

"Budite hrabri i usuditi se sanjati. Veliki snovi i vizije su početak priče, vi ste ti koji ju stvarate i ako vjerujete u nju prije ili kasnije ćete ju realizirati. Potrebno je naravno jako mnogo upornosti, truda, rada i doza sreće da upravo sve kockice sjednu na svoje mjesto. No bez velikih snova, nema niti velikih uspjeha. Radite ono što vas čini sretnima i u čemu uživate. Nemojte radi drugih praviti previše kompromisa."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.