UPOZORENJE SPLIĆANIMA "Ozbiljno shvatite situaciju, zatvorite se u svoje domove"

Foto: Čitatelj Indexa

SPLITSKI gradonačelnik poslao je upozorenje građanima koje prenosimo u cijelosti:

"Sve hitne službe grada Splita ulažu nadljudske napore u zaustavljanju požara koji okružuje Split. Situacija s požarom koji je zahvatio istok grada je ozbiljna i pozivam sve građane da odmah uđu u svoje domove i zatvore prozore kako bi se zaštitili od posljedica dima.

Apeliram na građane da samostalno ne kreću na požarišta nego da se stave na raspolaganje Javnoj vatrogasnoj postaji ili policiji koja će ih uputiti u daljnje aktivnosti, ovisno o raspoloživoj opremi i njihovoj spremnosti.

S obzirom da gori odlagalište otpada Karepovac molim građane s područja cijeloga Splita da ozbiljno shvate situaciju i ne izlaze iz svojih domova ako nije nužno. Zaštitite dišne puteve mokrim ručnicima i krpama, slušajte upute zdravstvenih radnika koje će biti emitirane putem medija i ozbiljno shvatite situaciju. Nema panike, ali odgovorno ponašanje svakog od nas je neophodno.

.Takoder ih pozivam da ne koriste vozila, pogotovo da izbjegavaju glavne gradske prometnice i one koje povezuju bolnice s opožarenim dijelovima grada kako bi vozila hitnih službi mogla neometano prolaziti. Svaka minuta je bitna".

Opara je priopćio kako će se, ukoliko bude potrebno, za smješptaj pripremiti dvorane u koordinaciji s Gradskim društvom Crvenog križa te je najavio da će stožeri zaštite i spašavanja Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije uskoro održati zajedničku sjednicu.

"Tko može neka ode iz Splita"

Ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević upozorila je građane u blizini požarišta da zbog gustog dima i prašine zatvaraju prozore i vrata kuća i stanova, da ne izlaze van ako nije nužno te da uključe klima-uređaj u prostoriji u u kojoj borave.

U slučaju nužnog izlaska na otvoreno, ističe dr. Ninčević, nos i usta obvezno treba prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom. Poseban oprez potreban je za kronične plućne i srčane bolesnike i malu djecu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije preporučuje svima koji mogu napustiti stanove i kuće da to i učine. S obzirom na izrazito gust dim koji se širi i na udaljenija područja, upozoravaju se svi građani na širemu splitskom području na povećan oprez i odgovorno ponašanje. Upozoravaju se i vozači na dodatni oprez zbog smanjene vidljivosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.