Upitno školovanje za djecu s posebnim potrebama u Požegi, roditelji šokirani

OŠ Julija Kempfa Foto: Google Streetview

RAVNATELJICA Osnovne škole Julija Kempfa u Požegi jučer je na roditeljskom sastanku obavijestila roditelje djece s posebnim potrebama, koja sljedeći tjedan trebaju krenuti u školu, da sva djeca neće moći imati pomoćnika u nastavi, što je roditelje šokiralo.

Školu bi u Požegi ove školske godine trebala pohađati 22 djeteta koja trebaju pomoćnike u nastavi i škola je o tome na vrijeme obavijestila Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ministarstvo je odgovorilo da se odobrava zahtjev škole te da sva 22 djeteta imaju pravo na pomoćnika, ali da se školi odobrava zapošljavanje samo 13 pomoćnika. 

"Djeluje vam nelogično? Znači, za dvadeset dvoje djece koji imaju pravo na pomoćnika odobrava se 13 pomoćnika. Ok, znamo logiku Ministarstva - jedan pomoćnik će raditi s dva učenika i tako će na papiru svi dobiti svog pomoćnika. Samo, s našom djecom je to u praksi teško izvedivo", komentirao je Mihael Rukavina, roditelj djeteta s posebnim potrebama koji se obratio Indexu u ime roditelja 22 djeteta.

Troškove ne snosi Ministarstvo

"Ali dobro, treba razumjeti Ministarstvo, financijska situacija je uvijek teška, tko će platiti sve te silne pomoćnike... E, ovdje to nije slučaj! Plaće i ostale troškove pomoćnika u nastavi u OŠ Julija Kempfa ne snosi Ministarstvo (odnosno državni proračun), već ih snosi osnivač škole, a to je Grad Požega", ističe Mihael Rukavina.
 
Kako navodi, Grad je iz sredstava Europske unije osigurao sve troškove za 19 pomoćnika putem projekta "Petica za dvoje" i taj broj pomoćnika je, kaže, "nešto s čime se mi kao roditelji možemo složiti". Prema pravnoj proceduri, na prijedlog škole o broju pomoćnika suglasnost trebaju dati osnivač škole (Grad Požega) te Ministarstvo. Grad je odmah dao svoju suglasnost, a nakon obavijesti Ministarstva o odobrenih 13 pomoćnika, škola je odgovorila i u lipnju poslala zahtjev Ministarstvu za odobrenje dodatnih šest pomoćnika, uz obrazloženje da su sva financijska sredstva osigurana iz EU fondova. 

Škola do danas, gotovo tri mjeseca nakon svog zahtjeva, nije dobila nikakav odgovor od Ministarstva. "Školska godina počinje za pet dana i, kako danas stvari stoje, naša djeca će imati vrlo ograničen broj pomoćnika jer se dodatni pomoćnici (unatoč tome što su sva financijska sredstva povučena iz EU fondova) ne smiju zaposliti bez suglasnosti Ministarstva", kaže zabrinuti roditelj i sažima situaciju: "Znači, ukratko: 22 djeteta imaju pravo na pomoćnika, Ministarstvo daje 13. Financijska sredstva su osigurana za 19 pomoćnika, ne iz proračuna, već preko EU projekta, škola se s tim slaže, roditelji se s tim slažu, Grad se slaže, ali Ministarstvo znanosti i obrazovanja već gotovo tri mjeseca uopće ne odgovara na zahtjev."

Prava "škola za život"

No, roditelji djece s posebnim potrebama ne odustaju tako lako. "Škola počinje u ponedjeljak, 9. rujna. Barem za većinu djece... Naša djeca, njih dvadeset i dvoje, taj dan neće ići u školu. Umjesto toga, zajedno s nama roditeljima, pred školom će biti na svom prvom prosvjedu u životu, na kojem će se pokušati izboriti za svoja prava. U svoje ime i u ime ostalih roditelja želim zahvaliti Ministarstvu znanosti i obrazovanja što im je omogućilo tu jedinstvenu priliku! To je to, prava 'škola za život'!" poručio je roditelj djeteta s posebnim potrebama iz Požege.

Index je jutros uputio Ministarstvu obrazovanja upit zašto Ministarstvo nije dalo suglasnost o zapošljavanju svih 19 pomoćnika u nastavi, već samo njih 13. 
  
Tijekom popodneva primili smo odgovor Ministarstva u kojem stoji: "Ministarstvo je kontaktiralo školu te zatražilo dodatnu dokumentaciju koju će, zajedno sa žalbom, sutra razmotriti Povjerenstvo za ponovnu procjenu zahtjeva sastavljeno od stručnjaka s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te liječnica opće medicine."

Suglasnosti za više od 3800 učenika

Ministarstvo pritom u svom odgovoru napominje da je "svim učenicima s teškoćama u razvoju koji pohađaju posebne razredne odjele ili odgojno-obrazovne skupine u Osnovnoj školi Julija Kempa u Požegi osigurana profesionalna potpora učitelja edukacijskog rehabilitatora u razredu ili skupini koju pohađa i stručne službe škole."

Ministarstvo znanosti i obrazovanja do kraja kolovoza je već osiguralo 736 pomoćnika više u odnosu na prošlu godinu, stoji u odgovoru Indexu. Do 31. kolovoza dane su prethodne suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za više od 3800 učenika, dok ih je 2018./2019. godine bilo 3064, poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.