UN-ov povjerenik: Izraelci zastrašuju, ponižavaju i deložiraju Palestince

Foto: EPA

VISOKI povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je danas da Izrael mora poduzeti hitne mjere kako bi zaštitio Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali koji su izloženi nasilju otkako je prošlog mjeseca izbio rat između Izraela i Hamasa. Turk je rekao da je najmanje 176 Palestinaca, uključujući 43 djece i jednu ženu, ubijeno u incidentima u koje su bile uključene izraelske snage sigurnosti od početka listopada.

Najmanje osam Palestinaca ubili su izraelski doseljenici. Prije početka rata u Gazi između Izraela i islamističke skupine Hamas 7. listopada to je s oko 200 ubijenih već bila najsmrtonosnija godina zabilježena za Palestince na Zapadnoj obali, koju je okupirao Izrael.

"Hitno pozivam izraelske vlasti da poduzmu hitne mjere kako bi osigurali zaštitu Palestinaca na Zapadnoj obali koji su svakodnevno izloženi nasilju izraelskih snaga i naseljenika, uhićenjima, deložacijama, zastrašivanjima i ponižavanjima", rekao je Turk novinarima u glavnom gradu Jordana Amanu.

"Izrael mora osigurati promptnu i učinkovitu istragu incidenata"

Pogoršanje nasilja na Zapadnoj obali potaknulo je zabrinutost da bi palestinski teritorij mogao postati treći front u širem ratu, uz izraelsku sjevernu granicu, gdje su se dogodili sukobi sa snagama libanonskog Hezbolaha. "Dužnost Izraela je osigurati da svi incidenti budu promptno i učinkovito istraženi i da se žrtvama zajamče učinkoviti pravni lijekovi", rekao je Turk.

"Nastavak nekažnjavanja takvih kršenja neprihvatljiv je, opasan i jasno krši izraelsku obvezu prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima", dodao je. Izrael je obećao da će uništiti Hamas i rekao da također provodi protuterorističke operacije protiv militanata iz skupine i drugih palestinskih naoružanih frakcija na Zapadnoj obali.

Tijekom proteklih 18 mjeseci izraelske trupe ubile su stotine Palestinaca - okorjelih militantnih boraca, mladih koji su bacali kamenje i neumiješanih civila - i izvršile tisuće uhićenja diljem Zapadne obale. U istom razdoblju deseci Izraelaca ubijeni su u napadima Palestinaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.