UN: Skoro tri milijuna migranata ne mogu se vratiti svojim kućama zbog koronavirusa

Foto: EPA

ZBOG zatvorenih granica i mjera ograničenog kretanja skoro 3 milijuna migranata diljem svijeta koji se žele vratiti u svoje domovine to ne mogu, objavili su danas iz UN-a.

UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je danas izvještaj prema podacima iz više od sto zemalja, javlja Reuters. Izvještaj se odnosi samo na one migrante poput građevinskih radnika ili rudara, koji se žele vratiti svojim kućama, a ne mogu zbog uvedenih ograničenja.

“Migranti bi se trebali moći vratiti na siguran i dostojanstven način svojim kućama unatoč ograničenjima koja su uvedena zbog covida-19”, rekao je glavni direktor António Vitorino.

Migranti koji ne mogu kući žive u nehigijenskim uvjetima

Neki od migranata trenutno žive u nehigijenskim uvjetima, gdje nije moguće održavati fizičku udaljenost, što ih dovodi u rizik od zaraze, dok drugi trpe zlostavljanje, iskorištavanje i zanemarivanje, stoji u izvještaju.

Najviše migranata je na Bliskom istoku

Najviše ih je na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike, gdje ih se nalazi oko 1,27 milijuna, od 2,75 milijuna, koliko ih je ukupno. U Aziji ih se nalazi skoro milijun. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima nalazi se oko 648.000 migranata koji su uglavnom iz istočne Afrike i Azije te rade u građevini, dok ih je još 28.000 u Saudijskoj Arabiji.

Ostali su zarobljeni na praznim kruzerima, a često nemaju pristup palubi. 

"Vrlo je teško biti zarobljen ispod palube šest mjeseci", rekao je Dillon i pozvao na bolji tretman migranata. 

"Migranti su ključni, ključni su za snažnu globalnu ekonomiju", dodao je.

IOM je također pohvalio što je dozvoljen povratak 3.400 rudara u Južnu Afriku nakon medicinske provjere i sporazuma između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Indije o radnicima migrantima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.