Umro šef Međunarodne agencije za atomsku energiju

Foto: EPA

PRVI čovjek Međunarodne agencije za atomsku energiju, Yukiya Amano, preminuo je, objavili su iz agencije.

Amano je japanski diplomat koji je funkciju šefa IAEA-e obnašao od 2009. godine. Prije toga bio je u Ujedinjenim Narodima.

Yukiya Amano, preminuo je u dobi od 72 godine dok se pripremao odstupiti zbog nespecificirane bolesti, objavila je agencija u ponedjeljak o čelnom čovjeku zaslužnom za zaključenje nuklearnog sporazuma s Iranom. 

Japanac Amano bio je generalni direktor IAEA-e od 2009., a dužnost je preuzeo od Egipćanina Mohameda ElBaradeia.

Amano je umro ubrzo pošto je predao ostavku na dužnost glavnog direktora IAEA-e. 

"Vrlo sam ponosan na ostvarenom, zahvalan sam državama članicama i osoblju agencije", planirao je napisati u pismu, navodi njegov ured.

Amano je nadzirao provedbu nuklearnog sporazuma između šest svjetskih sila i Irana iz 2015., i godine je proveo pregovarajući s iranskim dužnosnicima prije zaključenja tog povijesnog ugovora. 

Pripremao se napustiti dužnost u ožujku, puno prije kraja svog trećeg po redu četverogodišnjeg mandata koji istječe 30. studenog 2021. 

IAEA je u rujnu prošle godine objavila da je Amano podvrgnut nespecificiranom medicinskom postupku. Priroda njegove bolesti ostala je tabu tema u agenciji, navode diplomati. Ipak, svakim novim pojavljivanjem u javnosti bio je vidno slabiji. 

"Tajništvo Međunarodne agencije za atomsku energiju s dubokom tugom obavještava da je preminuo generalni direktor Yukiya Amano", navodi se u priopćenju. 

U priopćenju nije određen vremenski rok za imenovanje njegova nasljednika, iako se utrka počela formirati već prošlog tjedna kada je postalo jasno da će Amano ranije odstupiti. 

Argentinski ambasador u IAEA-i, Rafael Grossi ulazi u utrku za nasljednika Amana, a diplomati kažu da će isto učiniti glavni koordinator u agenciji, Rumunj Cornel Feruta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.